Ceapa este folosită de câteva mii de ani și a devenit leguma de bază în diverse preparate încă din Antichitate, în casele romanilor și ale grecilor. Se pare că în Țările române a pătruns în Evul Mediu, iar de atunci este leguma care dă savoare celor mai multe preparate din legume și carne. Încă din timpul verii, gospodinele folosesc ceapa la conserve pentru iarnă și caută soluții cum se păstrează ceapa corect, să nu mucegăiască.

O legumă cultivată și apreciată din Antichitate

Ceapa poartă numele științific de Allium cepa și este cea mai cultivată legumă din familia Allium în care se mai găsesc usturoiul, prazul și șalota.

Ceapa provine din regiunile de stepă ale Asiei centrale, de pe teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cultivată de peste 5.000 de ani drept plantă medicinală, condiment și legumă.

În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice pe care le formează foile de ceapă. Ea era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai. În Imperiul Roman, ceapa era folosită drept legumă de bază în cele mai multe bucătării, iar din Evul Mediu a pătruns și pe meleagurile noastre.

Ceapa conține aproximativ 90% apă și este o legumă foarte suculentă. De aceea, este bine să ții cont de cele mai bune metode prin care se păstrează ceapa peste iarnă, să nu mucegăiască din cauza conținutului ridicat de apă.

Ceapa mai conține 9% carbohidrați (inclusiv zahăr și fibre alimentare), 1% proteine, și o cantitate neglijabilă de grăsimi. Este bogată în calciu, magneziu și potasiu și conține vitamina C și toate vitaminele din grupul B. Soiurile de ceapă variază considerabil în privința conținutului de fitonutrieți, în special a polifenolului. De exemplu, șalota are de șase ori mai mult polifenol decât soiul de ceapă ceapă galbenă. Ceapa galbenă are cel mai înalt conținut de flavonoide, de 11 ori mai mult decât ceapa albă. Iar ceapa roșie conține pigmentul antocianină, un acid cu proprietăți antimicrobiene și anticancerigene.  

Românii iubesc ceapa și o folosesc în foarte multe preparate sărate. Ba chiar avem un festival închinat cepei care se ține în comuna Pericei. Aici se cultivă de sute de ani un soi de ceapă care nu ustură atunci când este tocată și care are un gust mai dulce și foarte apreciat de cunoscători.

În anul 2007, ceapa de Pericei a ajuns în Cartea Recordurilor, după ce agricultorii de aici au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume, lungă de 4,5 kilometri.

Cum se depozitează corect ceapa

Ceapa de toamnă, bine uscată, poate fi păstrată până la 4 au 6 luni dacă este depozitată în condiții optime. Este o legumă bogată în apă, dar coaja ei se usucă în proporție de peste 98% și păstrează bulbul din interior suculent și sănătos. Este foarte important să lași ceapa să se usuce bine după ce o recoltezi din grădină, într-un spațiu bine aerisit, la soare și la o temperatură de cel mult 25 – 27 de grade Celsius. De asemenea, este important să recoltezi ceapa din grădină pe vreme uscată, să nu fie pământul umed. Ceapa plină de noroi după ploaie nu se usucă prea bine și nu va rezista peste iarnă.

În ceea ce privește depozitarea pe termen lung, ține cont că ceapa nu se păstrează nici la frigider, nici în beciurile umede, nici la congelator. Spațiile reci și umede distrug aroma cepei și favorizează apariția mucegaiului. Ceapa nu trebuie păstrată în pungi de plastic, ci numai în saci de pânză din materiale naturale (cânepă sau in), în lădițe de lemn sau în cutii de carton perforate.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul ceapa nu suportă alte legume în apropiere. Ea nu se depozitează decât alături de usturoi. Nu poți pune la păstrare ceapă împreună cu cartofi, morcovi sau țelină, deoarece aceste legume favorizează umiditatea și este posibil să mucegăiască în câteva săptămâni. 

Metode tradiționale să depozitezi ceapa

superstiții despre ceapa

Funii împletite

Lasă ceapa să se usuce bine cu tot cu codițe sau cumpără din piață ceapă uscată cu codițe mai lungi. Așa vei reuși să le împletești în funii care se atârnă în cămară. Ceapa împletită rezistă minimum 3 luni, dacă este ținută într-un spațiu răcoros, lipsit de umezeală și ferită de soare.

Periodic, ceapa împletită trebuie controlată să nu mucegăiască. Dacă observi o pulbere albă sau cenușie pe frunze, atunci trebuie tăiați toți bulbii de pe funie și depozitați în lădițe de lemn sau în săculeți de pânză. 

Săculeți de pânză

Ceapa bine uscată se menține câteva luni de zile și în săculeți de pânză din in sau din cânepă. Se pun cel mult 10 – 15 cepe într-un săculeț și se depozitează într-o cămară răcoroasă, bine ventilată și uscată. În cămară, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 10 – 15 grade Celsius.

La ciorap

Dresurile subțiri din poliamidă sunt o metodă prin care se depozitează corect ceapa pentru 3 – 5 luni. Ai nevoie de dresuri noi în care se pun cepele una după alta cu noduri între ele, să nu se atingă. Este important ca cepele să stea cât mai răsfirate și să nu se atingă, pentru a preveni apariția mucegaiului.

Cum se congelează ceapa

Congelarea este o metodă care poate fi folosită pe termen scurt, pentru o cantitate mică de ceapă. Dacă îți mai rămâne ceapă atunci când gătești, o poți congela în cutii alimentare, curățată și spălată bine.

La congelator, ceapa își pierde din aroma și gustul ei picant, dar poate fi folosită ulterior la tocănițe, la supe sau la umpluturile cu carne tocată.

Ceapă la saramură

ceapa murată cu oțet de mere
ceapa murată cu oțet de mere

Ceapa poate fi murată pe termen lung. Este una dintre soluțiile prin care se păstrează ceapa pe care vrei să o folosești la salate de crudități, la fripturi și sandviciuri cu carne.

Ceapa curățată, spălată și tăiată rondele poate fi murată la borcan în saramură cu oțet. Ea va căpăta un gust delicios și poate fi consumată ca atare alături de mezeluri, șnițele sau chifteluțe.

Borcanele cu ceapă murată pot fi ținute în cămară, alături de borcanele cu gogoșari sau castraveți murați.

Ceapa călită la borcan

O altă soluție folosită de bunicile noastre pentru a păstra ceapa mai mult timp era călirea ei în ulei. Ceapa care nu s-a uscat bine și nu poate fi depozitată în cămară, poate fi călită la tigaie cu foarte puțin ulei până devine aurie. Apoi se pune în borcane se presară cu sare deasupra și se închid capacele etanș.

Ceapa călită la borcan poate fi păstrată într-o cămară rece, la fel ca zacusca. Ea se folosește la tot felul de preparate, la tocănițe, carne tocată, cârnați, fripturi și sosuri. Câteva borcănele de ceapă călită îți ușurează munca și te ajută să gătești mai rapid diverse preparate cu carne și sosuri de roșii.