Cea mai bună metodă prin care se păstrează castraveții dulci mai mult timp rămâne frigiderul. Dar nu este suficient doar să îi cumperi și să îi depozitezi în cutia de legume a frigiderului. Află care este soluția care păstrează castraveții cel mai bine la rece, dacă pot fi ținuți sau nu la congelator și cum îi poți conserva pentru iarnă.

Cum se aleg castraveții

Vara, când apar castraveții dulci este bine să îți faci stocuri pentru o perioadă mai lungă de timp. Alege din grădină sau cumpără castraveți proaspeți mici sau medii, cu coaja mai groasă, dacă vrei să îi păstrezi mai mult timp la frigider.

Castraveții dulci cu coaja mai subțire este indicat să fie consumați imediat, deoarece nu vor rezista la rece prea mult timp. În schimb, cei care au coaja puțin mai groasă și mici protuberanțe ascuțite vor rezista bine la rece.

Castraveții trebuie să aibă coaja fermă, tare și să fie cât mai curați, fără pete și lovituri. Ai grijă să guști un castravete, să te convingi că este dulce și bun. Evită să păstrezi la frigider castraveții amărui!

Castraveții se șterg cu o lavetă uscată. Nu se spală și nu se rup codițele, dacă vrei să reziste mai mult timp. Și iată și câteva metode verificate.  

Cum se păstrează castraveții la frigider

Castraveții te scapă de celulită

1.Castraveții sănătoși, curățați de nisip cu o cârpă uscată, se învelesc într-un tifon curat și umed, se pun apoi într-o pungă care se lasă deschisă și se depozitează în cutia de legume. Astfel, vor rămâne proaspeți timp de 10 – 14 zile.

2. O altă metodă care păstrează castraveții la frigider este un castron cu apă rece. Castraveții cu tot cu codițe se pun într-un castron sau într-un borcan cu apă rece și se vor menține până la 3 săptămâni. Atenție! Apa trebuie schimbată zilnic.

3. Castraveții se mai păstrează la frigider și înveliți în șervete de hârtie groase. Hârtia absoarbe umezeala. Astfel, ei se pot depozita în cutia cu legume timp de 2 – 3 săptămâni.

Pont! Ține cont să păstrezi castraveții în cutia cu legume din frigider, doar lângă cartofi, morcovi sau ardei gras. Evită să pui lângă castraveți roșii, mere, cireșe, pepeni sau alte fructe și legume care emană etilenă, deoarece acest gaz va înmuia coaja castraveților și aceștia trebuie consumați rapid.

Cum se păstrează castraveții la congelator

Toate gospodinele știu că legumele cu pulpa suculentă precum castraveții nu se recomandă să fie congelate. Cu toate acestea, castraveții pot fi congelați, dacă sunt ulterior folosiți pentru supe.

Castraveții se curăță se coajă, se taie rondele și se congelează în pungi alimentare. Iarna, pot fi puși în supă de legume, alături de dovlecei, morcovi și cartofi.

Cum se păstrează castraveții pentru iarnă

Hipotensiunea, tratată prin alimentație: consumă murături

4. Cine nu iubește castraveții murați, sărați și picanți? Ei se numără printre cele mai populare murături din meniul românilor. Poți conserva castraveții mai mari la saramură simplă din sare în timpul verii și îi poți păstra într-o cămară răcoroasă. Ai grijă doar să vânturi saramura la castraveții murați tot la 2 – 3 zile să rămână limpede.

5. Sau poți conserva castraveții mai mici în saramură cu oțet și condimente picante pentru iarnă. Castraveții murați la borcane se păstrează într-un spațiu rece timp de 4 – 6 luni până la 2 ani.

Saramura ideală, după rețeta bunicilor, conține o lingură de sare grunjoasă, 5 boabe de piper, o foaie de dafin, o crenguță de mărar și ½ linguriță de boabe de muștar la fiecare litru de apă. Și tot la fiecare litru de apă se adaugă 100 ml de oțet din vin de foarte bună calitate. Se mai adaugă usturoi după gust.