Frigiderul este unul dintre cele mai scumpe și utile aparate din bucătărie. Merită să investești într-un frigider de calitate, dar trebuie să știi și cum se întreține frigiderul corect pentru o perioadă lungă de timp.

Un frigider de calitate poate funcționa 10 – 15 ani sau până te plictisești de el și îți iei un alt model. Dar trebuie să știi cum să îl protejezi și cum să îl păstrezi în cea mai bună stare.

Amplasează frigiderul departe de orice sursă de căldură

Bucătăriile de la bloc sunt în general mici și înguste, iar frigiderul este așezat într-un colț mai puțin aerisit. Cel mai bun loc pentru frigider este departe de cuptor și aragaz, departe de calorifer, departe de fereastra prin care pătrunde soarele fierbinte vara. Alege pentru frigider un spațiu mai larg și bine aerisit.

Există azi și frigidere încorporabile, care pot fi încastrate în mobila de bucătărie, dar acestea funcționează pe baza unor tehnologii noi. Frigiderele clasice au nevoie de spațiu, astfel încât să fie evacuată căldura ușor.

Verifică garnitura de cauciuc de la ușă

Ai grijă să verifici garnitura de la ușă, să se lipească foarte bine pe cadrul frigiderului și să nu permită aerului rece să iasă. O garnitură bună va menține temperatura optimă la interior, așa cum ai setat frigiderul. O garnitură rigidă sau deformată va strica frigiderul în timp.

Pe de altă parte, trebuie să știi că, oricât de vechi sau de nou ar fi frigiderul tău, temperatura din interior nu este bine să depășească 4 – 5 grade Celsius. Iar dacă se întrerupe curentul câteva ore, ai grijă să deschizi ușa foarte rar la frigider, pentru a se păstra temperatura rece la interior.

Cum se întreține frigiderul. Dezghețarea și igienizarea

În frigiderele clasice stratul de zăpadă nu trebuie să depășească 3 mm, iar în congelator nu trebuie să fie mai gros de 5 – 6 mm.

Frigiderele moderne, cu dezghețare automată, chiar dacă nu acumulează straturi groase de gheață, trebuie și ele oprite și igienizate o dată sau de două ori pe an. Frigiderele se curăță cu o soluție de apă rece cu bicarbonat sau apă rece cu detergent de vase.

Dacă sunt mirosuri persistente, este bine să aerisești frigiderul o zi întreagă și să îl speli cu apă rece și oțet, după ce l-ai degresat cu detergent.

Oricât de bun și modern ar fi frigiderul tău, are și el nevoie de igienizare, deoarece se adună diverse pete, mirosuri și bacterii din alimente. Periodic este bine să ștergi pereții interiori ai frigiderului cu o soluție dezinfectantă pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.

Când dezgheți congelatorul, lasă gheața să se topească la temperatura camerei și nu folosi cuțite sau alte obiecte metalice pentru a o desprinde de pe pereții congelatorului. De asemenea, nu este bine să grăbești procesul de dezgheț cu apă caldă sau cu uscătorul de păr.