Tigaia din ceramică albă este unul dintre cele mai bune vase pentru prăjit și copt pe care le poți avea în bucătărie. Poate fi comparată cu tava din sticlă termorezistentă, mult mai bună decât tava obișnuită din tablă.

Ce avantaje are!

Tigaia din ceramică este sigură pentru organism, nu emană nicio substanță la temperaturi ridicate, așa cum se întâmplă cu unele vase antiaderente, nu arde și nu afumă mâncarea, se încinge rapid și prăjește ușor alimentele.

În plus, este un vas ușor de curățat, deoarece suprafața lui lucioasă nu reține grăsimea. Câteva jeturi de apă fierbinte, un detergent de vase bun și o speli în câteva secunde.

Dar tigaia din ceramică este totuși pretențioasă, pentru că este un material sensibil.

Cum trebuie să întreții tigaia din ceramică

Înainte de toate, trebuie să știi că suprafața nonadeverentă din pudră de ceramică se aplică pe diverse vase din metal și anume din fier, aluminiu, cupru sau inox. Tigaia din ceramică este astfel mai grea decât o tigaie obișnuită din metal. Trebuie să fii atentă cum o manevrezi și mai ales să nu o scapi pe jos, pe gresie, pentru că este posibil ca stratul fin de ceramică să se spargă imediat.

Ai grijă să înmoi tigaia, dacă sunt resturi de mâncare uscată în ea și să nu folosești niciodată un burete sau un detergent abraziv. Ceramica se curăță doar cu bureți moi de vase, după ce s-a înmuiat bine grăsimea sau resturile de mâncare în apă caldă.

Dacă pui tigaia de ceramică la înmuiat, mai bine folosește apă caldă și bicarbonat de sodiu, decât detergent de vase. Bicarbonatul înmoaie bine resturile uscate și nu lasă reziduuri nesănătoase în vase, așa cum se întâmplă cu unii detergenți de vase.

Folosește numai ustensile din plastic, lemn și silicon când gătești în tigaia din ceramică, niciodată unelte din metal, pentru că stratul fin de ceramică se zgârie ușor.

Nu folosi niciodată oțet, zeamă de lămâie sau alte soluții acide pentru a curăța această tigaie.

Nu tăia niciodată alimentele din tigaia de ceramică folosind un cuțit de metal.

Dacă pui alte vase în tigaia din ceramică, atunci când o depozitezi în dulap, pune un șervețel de hârtie să o protejezi de eventuale zgârieturi.

Nu se spală niciodată la mașina de spălat vase.