Foarte călduroasă și moale, căciula din blană naturală se poartă din nou! Iar cele mai frumoase sunt cele din blană argintie de iepure sau de vulpe. Cu cât sunt mai deschise la culoare, cu atât sunt mai delicate și se pătează ușor. Iată cum trebuie întreținute pentru a rămâne frumoase ani de zile.

Cum protejezi căciula din blană naturală de umezeală

Când ajungi acasă cu haina și căciula pline de zăpadă, după o ninsoare strașnică, tamponează ușor blana cu o lavetă din microfibră să adune cât mai multe picături de apă.

Scutură apoi căciula să ajuți firele de blană să se așeze uniform și să se zvinte, apoi lasă căciula să se usuce într-un spațiu liber și cald, dar nu lângă calorifer sau cuptor.

Blana naturală trebuie ținută pe un umeraș într-un loc spațios, altfel se va șifona și va căpăta dungi inestetice.

În sezonul cald, căciula din blană naturală se păstrează într-un sac din bumbac, cu 2 – 3 pliculețe de silica gel, să se mențină uscată. Este indicat să pui în interior o față de pernă veche făcută ghem pentru a păstra forma rotundă a căciulă.

Nu pune alte haine peste căciula sau peste haina din blană naturală, pentru că se vor tasa și nu vor mai fi la fel de frumoase.

Cum poți curăța acasă căciula de blană

Firele de blană sunt rezistente, dar foarte delicate. Cea mai sigură metodă este curățarea chimică la un centru specializat. Dar, dacă nu există pete dificile, poți încerca să o cureți și acasă.

Dacă s-a murdărit căptușeala de la grăsimea din păr, întoarce căciula pe dos și curăță cu un burete înmuiat în apă rece și o cantitate mică de detergent lichid. La final, curăță cu o batistă înmuiată în apă rece și ai grijă să nu uzi blana. Lasă căciula să se usuce în casă, la căldură, și apoi perie blana cu o perie moale.

Dacă blana are un aspect învechit și pare îngălbenită, presară bicarbonat amestecat cu sare și perie bine firele. Cu un uscător de păr setat pe aer rece îndepărtează la final toate resturile de bicarbonat și perie din nou blana. Va arăta mult mai bine!

Petele de zăpadă, noroi sau praf se pot curăța cu o batistă albă înmuiată în apă rece. Dacă persistă, se pot adăuga 2 -3 picături de șampon pentru a degresa mai bine mizeria. Tamponează locul cu apă rece și lasă căciula să se usuce în aer liber.

foto: 123rf.com