Icoanele pictate de valoare au de obicei suportul din lemn și sunt realizate folosind uleiuri și vopseluri speciale, praf de aur și lacuri fine care le protejează. Cu toate acestea, icoanele pe lemn trebuie păstrate în anumite condiții, astfel încât să te bucuri de frumusețea lor mulți ani de acum încolo.

Icoanele pictate se țin departe de razele directe ale soarelui care usucă vopselurile și decolorează culorile specifice. Soarele și lumina puternică duc la apariția unor crăpături fine, în care treptat se acumulează praful care mătuiește icoana.

Întreținute precum operele de artă

Trebuie să ții cont de faptul că icoana pictată pe lemn sau pe sticlă este o adevărată operă de artă. Nu trebuie ținută nici la soare, nici într-un spațiu umed sau prea călduros. Alege un loc mai întunecat din casă, acolo unde se menține răcoarea și vara, iar iarna nu există o sursă de căldură în apropiere.

Icoanele nu trebuie sărutate în așa fel încât să lași urme de ruj pe suprafața lor. Rujul și grăsimile cu greu se mai curăță de pe suprafața icoanei.

Ele se șterg de praf cu un pămătuf din pene fine sau cu o lavetă din microfibră foarte fină. Icoanele pictate trebuie șterse de praf la 2 – 3 zile, la fel de des precum mobila din casă.

2 secrete de curățare aflate de la pictori

Rama de lemn se curăță cu o lavetă înmuiată în lapte dulce, până când își recapătă culoarea inițială. Iar pictura în sine, dacă s-a înnegrit de praf, se curăță cu felii de cartofi proaspăt tăiate. Se șterge ușor cu foliile de cartofi până când culorile își recapătă strălucirea de la început.

Nu folosi niciodată acasă oțet, solvenți sau detergenți pentru a curăța icoanele pictate deteriorate. Dacă sunt prea vechi și vrei să le salvezi este bine să apelezi la restauratori profesioniști sau la atelierele mănăstirești unde se fac icoane.