Ai grijă să nu le scapi pe gresie

Ori de câte ori folosești cuțitele din ceramică în bucătărie, ai grijă să nu le scapi pe jos. Oricât de dure ar fi, la contactul de gresia se sparg ușor sau se ciobesc și sunt bune de aruncat.

Cum trebuie să le folosești

Cuțitele ceramice sunt mai subțiri și mai ascuțite decât cele din oțel, dar se folosesc doar pentru a tăia legume, fructe și carne fără os. Și nu folosi niciodată aceste cuțite pe suprafețe dure precum marmura, farfuriile din porțelan sau din sticlă sau pe blaturi metalice. Evită să le ții la flacără, să zdrobești usturoiul sau sâmburii cu latul lamei sau să forțezi lama în vreun fel. Ține minte că se sparg ușor, în comparație cu lamele din metal.

Cuțitele din ceramică se spală doar de mână

Ferește-te să speli cuțitele sau alte obiecte casnice din ceramică la mașina de spălat vase. În mașină, se pot lovi de grătarele din metal și se ciobesc. Cuțitele ceramice se spală de mână, cu apă caldă și detergent obișnuit.

Și ele se tocesc, dar mai greu

Păstrează cuțitele din ceramică în suporturi de lemn și ai grijă să nu le ciobești. Ele sunt mult mai dure decât cele din metal și se sparg mai ușor, dar rezistă mult mai mult în timp. Chiar dacă apar mici crestături pe muchia lamei, cuțitul va tăia la fel de bine ca la început o perioadă lungă de timp.

Când se tocesc totuși, după câțiva ani de folosință, trebuie ascuțite profesional, cu un sistem pe bază de diamante, și își recapătă lama tăioasă.

sursa foto: 123rf.com