Vasele din fontă pură nu conțin niciun alt metal sau aliaj care ar putea fi toxic pentru organism. Sunt grele și solide, se curăță ușor și vor rezista o viață întreagă, dacă știi să le întreții corespunzător. Ba chiar le poți lăsa moștenire fiicei tale. Trebuie doar să ții cont de faptul că fonta ruginește ușor și trebuie bine curățată, uscată și apoi întreținută cu ulei. Iată cum!
Prima ta tigaie sau primul tău grătar din fontă
Fripturile și legumele coapte în fontă au un gust mult mai bun, foarte apropiat de mâncarea pe care o pregătea bunica la ceaunul încins pe cărbuni. Dacă ți-e dor de preparate simple și sănătoase, fonta este o alegere foarte bună, dar mai ales vasele din fontă pură.
După ce ai cumpărat o tigaie din acest material, spal-o bine cu apă caldă, sare și lămâie, așa cum vezi în clipul de mai sus. Șterge-o bine cu șervețele de hârtie, să nu rămână niciun strop de apă pentru că ruginește foarte repede, de pe o zi pe alta.
Apoi unge tigaia cu ulei, de preferat ulei de măsline care este mai dens și are un punct de fierbere mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui. Bucătarii cu experiență folosesc la prima ardere ulei de in, care lasă o peliculă impecabilă la suprafața vasului. Ei lasă tigaia în cuptor cel puțin o oră, să pătrundă bine uleiul în toți porii.
Pune tigaia în cuptor sau pe flacăra aragazului și las-o să se încingă bine și să absoarbă uleiul timp ce minimum 15 minute. Cu cât stă mai mult pe foc, cu atât mai bine. O jumătate de oră ar fi ideal.
La final, oprește focul, așteaptă ca tigaia să se mai răcorească și șterge surplusul de ulei cu șervețele de hârtie. Astfel, tigaia ta este gata pentru prima friptură și nu mai există riscul să ruginească sau să se lipească alimentele.
Vasele din fontă au nevoie de un tratament special
Este adevărat că aceste vase sunt puțin mai pretențioase. După fiecare folosire trebuie să le cureți bine cu apă și sare, să le ungi cu ulei și să le încingi câteva minute.
Astfel, uleiul pătrunde bine în porii fontei și lasă o peliculă ușor alunecoasă la suprafața tigăii astfel încât alimentele tale nu se mai lipesc și nu se ard.
După ce gătești, le poți curăța cu sare și lămâie, cu bicarbonat și oțet, cu un burete abraziv sau cu o perie de vase care adună bine resturile de carne sau de legume, după ce tigaia a fost lăsată câteva minute la înmuiat cu apă și oțet.
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre fontă
- Tigaia, grătarul sau ceaunul din fontă pură distribuie uniform căldura și gătesc rapid alimentele.
- Sunt sigure pentru consum, deoarece nu emană substanțe sau metale nocive precum vasele din diverse aliaje.
- Fonta nu se curăță niciodată cu detergent, deoarece este poroasă, detergentul intră în porii metalului și apoi ajunge în mâncarea ta.
- Nu pune apă rece sau alimente congelate în tigaia încinsă. Diferența mare de temperatură poate provoca fisuri în material.
- Nu confunda fonta cu aliaje pe bază de aluminiu, care sunt mai ușoare. Vasele din fontă sunt grele și au pereții mai groși decât înlocuitorii lor. Verifică proveniența lor și calitatea înainte de a le cumpăra.
foto: 123rf.com
imagine: Libertatea pentru femei