CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Lemnul se înnegrește când este folosit în oalele și cratițele încinse și când este spălat foarte des.

Dar el are farmecul lui rustic și elegant, iar multe gospodine nu vor renunța niciodată la lingurile din lemn, solide, mari și îndemânatice.

Ba chiar se spune că maioneza are gust mai bun când este făcută cu o lingură de lemn, la fel și icrele.

Când sunt recomandate lingurile din lemn

Citim uneori în rețetele dulci sau mai pretențioase recomandarea de a folosi linguri sau spatule din lemn în detrimentul tacâmurilor din inox.

Iată la ce preparate este mai bine să folosești lingurile din lemn, decât pe cele din metal.

  • maioneză
  • salata de icre
  • dulcețuri fine
  • compoturi din fructe
  • tocănița de vită
  • salatele cu zeamă de lămâie
  • salatele cu ulei de măsline

Cum se întrețin lingurile din lemn

Pe cât de apreciate sunt, lingurile din lemn sunt dificil de întreținut. Ele își schimbă culoarea, se înnegresc și capătă mirosuri amestecate de la diverse mâncăruri.

Este bine să folosești anumite linguri sau spatule pentru sosuri și ciorbe și altele noi pentru cremele de prăjituri. Nu amesteca niciodată în crema de ciocolată cu lingura de lemn pe care ai folosit-o la sosul de ceapă.

Izul greu de ceapă, usturoi sau condimente picante se păstrează multă vreme în ustensilele din lemn și trece în celelalte mâncăruri, dacă nu sunt curățate foarte bine.

Cum se curăță tacâmurile din lemn

Pentru a menține ustensilele din lemn cât mai curate, indiferent că este vorba de o lingură sau de un făcăleț, este bine să le ungi cu ulei și să le ”coci” periodic la temperaturi ridicate.

Încinge cuptorul, unge lingurile cu ulei și pune-le pentru 2 sau 3 minute pe grătar, în cuptor, să distrugi microbii. Fibra lemnoasă se dilată la căldură și absoarbe uleiul, care previne deteriorarea ustensilelor în timp.

După ce le folosești, spală-le imediat cu apă și oțet sau bicarbonat, dar lasă-le să se usuce în aer liber. Nu băga ustensilele de lemn ude în sertare sau în cutiile pentru veselă, deoarece pe lemnul umed se dezvoltă tot felul de bacterii.

De asemenea, nu este indicat nici să le speli în mașina de spălat vase pentru că se deteriorează mai repede. 

Când este cazul să renunți la tacâmurile din lemn

Lingurile de lemn trebuie aruncate în momentul în care apar crăpături în care se adună resturi de mâncare și grăsime.

După primele zgârieturi și arsuri, ustensilele de lemn nu mai pot fi curățate și igienizate corespunzător și este mult mai bine să le arunci și să cumperi altele noi.