• Toate produsele cosmetice, de la parfumul de corp la săpunul banal pentru mâini, pătează și deteriorează bijuteriile. De aceea, este bine să nu le poți în casă, la treburile gospodărești. Pune-le abia când ieși la plimbare sau la vreun eveniment.
  • Produsele de curățenie care conțin clor distrug strălucirea aurului și a obiectelor din argint.
  • Apa fierbinte poate deteriora, în timp, adezivul cu care sunt lipite pietrele bijuteriilor, astfel că riști să le pierzi.
  • Șterge bijuteriile cu o cârpă moale, la fel cu cea folosită pentru lentilele ochelarilor, după ce le porți. Umezeala și grăsimea pielii vor mătui cu timpul metalele prețioase, dacă nu le întreții curate.

Soluții de curățat bijuteriile vechi

Din când în când, inelele sau cerceii din aur sau argint de calitate pot fi ținute câteva ore în alcool alb, să se curețe mizeria adunată în cutele modelului.

Îmbracă interiorul unei oale mici în folie de aluminiu și toarnă în ea o soluție din 3 linguri de bicarbonat, 3 linguri de sare, 30 ml detergent lichid de vase și 1 litru de apă. Așază bijuteriile pe fundul oalei astfel încât să nu se atingă între ele și aprinde focul. Lasă soluția să dea în clocot câteva secunde și stinge aragazul, apoi așteaptă să se răcească apa. La final, scoate bijuteriile din vas și șterge-le cu o lavetă delicată pentru ochelari.

Aurul se mai curăță dacă îl ții câteva ore într-o soluție din apă caldă și o lingură de amoniac.

Perlele naturale își recapătă luciul dacă le ții într-un bol cu lapte cald până se răcește și dacă le ștergi apoi cu o cârpă moale.

sursa foto: 123rf.com