Hibiscus este una dintre cele mai versatile plante, originare din China, dar care a cucerit toate continentele. Este foarte rezistent la soare și la secetă și este prolific. În plus, prin butași, se înmulțește hibiscus ușor pe timpul verii.

Cultivatorii de elită au obținut specii cu flori spectaculoase în toate culorile. Hibiscus este ușor de recunoscut după florile lui rotunde, ca niște farfurii, în culori care variază de la alb, roșu și roz, la portocaliu, mov sau albastru.

Varietățile deosebite cultivate la ghiveci sunt foarte îndrăgite pentru balcoane și terase mari. Dar cel mai bine hibiscus se dezvoltă în grădină, sub formă de tufă sau tuns ca un gard viu, compact și plin de flori.

Cum se înmulțește hibiscus din butași

De cele mai multe ori, luna august este luna în care este bine să tai tufele de hibiscus și să le corectezi coroana în funcție de forma dorită. Când tai aceste tufe, poți păstra câțiva butași. Așa se înmulțește hibiscus cel mai ușor.

Butașii de hibiscus trebuie să fie ușor lemnificați și verzi, tăiați din crenguțe care au făcut flori. Se taie aproximativ 10 – 15 cm, se îndepărtează frunzele de la bază și se lasă mugurele din vârf.

Cum se cultivă butașii

Pregătește un ghivechi adânc, cu nisip și turbă hrănitoare. Umezește pământul și plantează butașii la distanță de câteva degete unul de altul. Păstrează vasul cu butași în balcon, în seră sau pe o terasă, ferit de soare.

Udă în mod regulat pământul să fie mereu reavăn și așteaptă să apară primii muguri noi de frunze și crenguțe.

Când se plantează butașii de hibiscus

De-a lungul toamnei, butașii vor dezvolta noi rădăcini și muguri, astfel că trebuie ținuți la lumină. Iarna, este posibil ca frunzele lor să rămână verzi, dacă sunt ținutți în balcoane încălzite.

Iar, în anul următor, în luna aprilie, pot fi plantați direct în grădină, într-un sol bine săpat și amestecat cu mraniță sau compost.

Udați frecvent până cresc și devin viguroși, butașii de hibiscus se vor transforma în adevărate tufe care vor înflori chiar din primul an.