Cea mai simplă metodă pentru a înmulți trandafirii nobili este înrădăcinarea butașilor. Metoda dă rezultate bune într-un procent destul de mare, dacă respecți condițiile în care trebuie plantați. Și o poți aplica în lunile februarie și martie folosind un ghiveci de lut adânc.

Cum pregătești vasul și pământul pentru înrădăcinare

Așa cum pui butașii de trandafiri în luna septembrie în pământul din grădină, acoperiți cu o sticlă, așa poți înmulți trandafirii nobili la ghiveci iarna. Ai nevoie de un ghiveci din teracotă, adânc de 25 – 20 cm.

La baza ghiveciului pune o mână de pietricele mărunte, care permit apei să se scurgă, apoi pune pământ de flori de foarte bună calitate, amestecat cu humus și pământ de țelină. Se mai poate adăuga un pumn de turbă sau pământ special conceput pentru înrădăcinare.

Cum să tai butași din trandafirii nobili

Trandafirii din florărie, cu flori mari, parfumate și spectaculoase, pot fi înmulțiți la ghiveci. Șansele sunt destul de mari să prinzi o plantă nouă, cu flori la fel de frumoase, dar care vor apărea în al doilea sau al treilea an de la înrădăcinare.

Taie tija trandafirului de la bază și floarea ofilită, precum și toate frunzele, lăsând o singură pereche de frunze pe tulpină în partea de sus. Butașul trebuie să aibă 4 sau 5 noduri. Taie oblic la bază, cu un cutter foarte bine ascuțit, care nu zdrobește tulpina.

Apoi înfige butașul în pământ, aplică fertilizatori speciali de înrădăcinare și pune deasupra un borcan de sticlă. Ghiveciul cu butași trebuie ținut la lumină, dar nu în soare direct.

Frunza lăsată pe tulpină este un indicator că butașul atrage umezeala, iar celulele de la bază încep să ”fabrice” rădăcini noi. Dacă frunza se ofilește, tulpina probabil nu va reuși să prindă rădăcini.

Este foarte important ca pământul să fie ținut ușor umed tot timpul și să se aplice îngrășăminte pentru înrădăcinare conform instrucțiunilor. În cel mult două luni trebuie să apară muguri de frunze noi din nodurile superioare. Trandafirul prins la ghiveci se va muta într-un vas mai mare sau  în grădină în luna mai, într-un loc adăpostit, și va fi udat în mod constant. Mult succes!

Citește și cum altoiești  trandafirii nobili!

Tu stii sa faci dulceata de trandafiri? Vezi ce trandafiri de dulceata sunt buni!

foto: 123rf.com