Cuprins
Pare simplu să tai câțiva butași, să îi protejezi cu o sticlă de plastic peste iarnă și să te bucuri de plante noi anul următor! Așa se înmulțesc trandafirii cel mai ușor, deoarece altoirea pe cregi de măceș nu este o tehnică simplă. În schimb, butășirea este la îndemâna oricui.
Toamna lungă și caldă ne dă ocazia să mai punem butași în pământ inclusiv în luna octombrie. Dar perioada optimă rămâne luna septembrie, dacă temperaturile scad în jur de 10 grade noaptea și 20 de grade ziua.
Cum obții butașii de trandafiri
Alege tufe sănătoase, frumoase și puternice să tai butașii de trandafiri. Aceștia se taie din crengi verzi, care au făcut flori, dar care nu sunt nici prea subțiri, dar nici bătrâne sau puternic lemnificate.
Butașii cei mai buni sunt crengile care au înflorit de două sau chiar de trei ori în timpul verii. Se taie butași de 12 – 15 cm, în medie cu cinci noduri.
Mai poți obține butași de trandafiri și de la florile tăiate, primite în dar, dacă sunt foarte proaspete. Se îndepărtează florile ofilite și se taie butași cu cinci noduri, care au cel puțin o frunză în vârf, sub floare.
Cum se pregătesc butașii de trandafiri după tăiere
În primul rând, crengile alese pentru înmulțire trebuie curățate de frunze și spini, cu grijă, să nu rănești tulpinile. Se lasă doar primele două frunze din vârf.
Butașii se taie sub al cincilea nod, la câțiva milimetri, apoi se țin câteva ore în apă, înainte de a fi puși în pământ.
Îndepărtează florile uscate deoarece acestea mucegăiesc și îmbolnăvesc butașii.
Este recomandat și un tratament cu stimulator de înrădăcinare pe care îl găsești în magazinele dedicate îngrijirii plantelor. Acesta se aplică la baza butașilor pentru a favoriza apariția de rădăcini noi pe parcursul toamnei.
Cum se pregătește pământul
Alege un loc însorit pentru trandafiri! Sunt plante care adoră soarele, chiar dacă în verile caniculare soarele usucă florile. Dar fără soare, trandafirii nu înfloresc!
Sapă bine pământul la cazma, mărunțește cât mai fin și adaugă granule din gunoi de la păsări. Acest fertilizator natural este cel mai bun pentru trandafiri. De asemenea, poți adăuga în pământ compost făcut în curte sau orice fertilizator solid din comerț, cu mențiunea că trebuie să respecți întocmai indicațiile de pe etichetă.
Cum se înmulțesc trandafirii din butași
După ce ai pregătit corect butașii, aceștia se înfig în pământul bine săpat și reavăn, se udă bine cu 3 litri de apă, apoi se acoperă cu borcane sau sticle din plastic.
La fiecare butaș se lasă două noduri deasupra solulului și frunzele din vârf.
Pentru protecție, este de preferat să folosești sticle din plastic, cu dop, cărora le tai baza. Primăvara, când începe să fie cald ziua, se îndepărtează dopul astfel încât plantele să respire, și se pune seara la loc.
Pământul din jurul sticlelor se udă în mod constant toamna până la primele nopți când temperaturile ajung la 2 – 3 grade Celsius. În lunile de iarnă, cât timp îngheață pământul, nu se udă. Se reiau udările primăvara devreme, când trece pericolul de ger.
Sticlele se îndepărtează definitiv când butașii fac unul sau doi muguri de frunze și când nopțile se încălzesc peste 15 grade Celsius.
Soluțiile cu care nu dai greș pe scurt
- Alege butași care au avut cel puțin 3 flori vara și care au o grosime de 4 – 5 mm;
- Folosește stimulator de înrădăcinare;
- Udă în mod constant pământul din jurul sticlelor, să fie ușor umed și reavăn toată toamna, mai ales dacă nu plouă. Reia udările din luna februarie sau martie, dacă trece pericolul de îngheț.