Binecunoscutul caprifoi este îndrăgit și cultivat adesea prin curțile de la câmpie și deal. Află cum se îngrijește caprifoiul primăvara, deoarece planta este prolifică și face lăstari noi care răsar din rădăcini și acaparează un spațiu întins.

Dar când înflorește și răspândește un parfum divin, știi că această tufă merită toată atenția și îngrijirea ta!

Un gard solid, cel mai bun tutore pentru caprifoi

Caprifoiul poate face o mulțime de lăstari și crește destul de rapid pentru o plantă cățărătoare. De aceea, nu este suficient un suport îngust tip arcadă sau scară, ci mai degrabă un gard lat și înalt, pe care să se poată întinde.

Un loc însorit în grădină, lângă un gard solid, este cel mai bun amplasament. Trebuie cultivat departe de alte plante deoarece caprifoiul are tendința să sufoce florile de mici dimensiuni.

Mai poate fi cultivat și în vase mari, adânci de cel puțin jumătate de metru, dar în acest caz, el trebuie scurtat foarte des și dirijat pe un suport mai îngust.

Cum se îngrijește caprifoiul primăvara și cum se taie

Mâna Maicii Domnului nu se tunde niciodată toamna, deoarece tăieturile rămân răni deschise peste iarnă și planta suferă. Locurile tăiate pot degera mai ușor sau pot mucegăi de la umezeala constantă.

Se așteaptă întotdeauna începutul lunii aprilie pentru a corecta tufa. Se taie toți lăstarii uscați, lăstarii care au crescut strâmb sau cei care s-au întins spre zone neadecvate. Lăstarii prea bătrâni, care nu au mai făcut flori se pot înlătura de la baza tufei, deasupra solului.

Iar lăstarii viguroși și sănătoși pot fi scurtați la vârfuri pentru a stimula apariția de noi crenguțe și flori. De asemenea, scurtarea tufei se face și în funcție de mugurii florali care pot fi văzuți ușor la început de aprilie.

Ce trebuie să mai știi despre caprifoi

  • Preferă locurile bine însorite și drenate;
  • Are nevoie de o umezeală moderat spre scăzută;
  • Poate fi stropit cu apă pe timp de vară pentru a combate dezvoltarea insectelor în frunzișul des;
  • Florile se culeg când sunt îmbobocite pentru decocturi și ulei esențial;
  • Iarna, frunzele rămân verzi și rezistă la temperaturi de până la minus 4 – 5 grade;
  • Caprifoiul are mai multe soiuri, unele cu flori galbene sau portocalii, mult mai parfumate decât cele albe răspândite pe la noi;
  • Este o plantă originară din Asia, foarte populară în Japonia, de unde și numele de Lonicera Japonica.