Cumpără ciclamele iarna, când sunt pline de flori! Ciclamele pe care le găsim azi la ghiveci sunt hibrizi rezistenți obținuți din ciclame sălbatice, de pădure. Plantele sunt originare din zonele alpine și preferă răcoarea și umezeala în detrimentul căldurii. Dar au nevoie de multă lumină pentru a înflori.
Ciclamele fac parte din familia primulelor care și ele înfloresc în perioada rece de la sfârșitul iernii. În florării se găsesc hibrizi spectaculoși obținuți în ultimii 50 de ani, cu petale mult mai mari, unele franjurate, altele ondulate și parfumate. Aspectul lor de tufă compactă și buchetul de flori care se formează deasupra frunzelor le-au făcut să fie deosebit de îndrăgite.
Lumina este esențială pentru flori
Dacă îți cumperi o ciclamă înflorită în timpul iernii, este suficient să o ții în balcon sau într-o încăpere bine luminată, dar rece, iar florile ei vor rezista câteva luni.
Nu uita, însă, să o ferești de ger. În nopțile geroase, când temperaturile coboară sub -5 sau -7 grade, ciclama ar trebui adăpostită în casă, dar dimineața scoasă din nou pe balcon, la lumină.
Dacă ai un balcon închis și ferit de îngheț, planta poate sta aici toată iarna, bucurându-se din plin de lumină.
Cum trebuie îngrijite ciclamele iarna
Cultivatorii ne sfătuiesc să le oferim ciclamelor înflorite îngrășăminte specifice pe timpul iernii. Planta se udă în farfuria ghiveciului și se adaugă câteva picături de soluție nutritivă în apă, o dată la două săptămâni.
Ciclamele iarna preferă umezeala moderată, astfel că ghiveciul trebuie udat câte puțin la fiecare două sau trei zile. În momentul în care vezi că frunzele se lasă sau florile încep să se ofilească, deja este semn că planta nu are suficientă apă și trebuie udată. Apa trebuie pusă la temperatura camerei, dimineața sau la prânz, când este mai cald și rădăcinile absorb mai bine umezeala.
Ce faci după ce se ofilesc florile
Ciclamele nu se aruncă și nici nu se plantează în grădină, după ce se ofilesc florile. Bulbul rămâne în ghiveci și are nevoie de o perioadă de repaus, de câteva luni, în care va aduna nutrienți și va crește pentru o nouă înflorire.
Pe timpul verii, ghiveciul cu ciclamă se ține într-un spațiu umbrit și răcoros. Frunzele se vor usca treptat, ajungând ca în lunile iulie – august să dispară. Dar bulbul trebuie udat moderat în mod constant, în fiecare săptămână.
Din toamnă, în lunile septembrie sau octombrie vor apărea muguri de frunze noi, ceea ce îți arată că planta este pregătită pentru un nou ciclu de viață. Trebuie să o uzi mai des, de două sau de trei pe săptămână și să adaugi soluții nutritive pentru ciclame.
Ghiveciul se mută într-un loc bine luminat, unde ajunge soarele dimineața pentru a stimula apariția bobocilor de flori.