Cuprins
Rubarba este deosebit de apreciată pentru că este bogată în vitamina C și săruri minerale de fosfor, zinc, magneziu și fier. Culoarea ei roz – roșiatică indică faptul că are un procent ridicat de antioxidanți care sunt un adevărat beneficiu pentru sănătate și pentru sistemul imunitar.
Rubarba are însă și câteva secrete… periculoase. Multe gospodine care o folosesc pentru prima dată nu știu că ea are frunzele otrăvitoare.
Ce trebuie să știi despre rubarbă
Plantă perenă care poate depăși un metru înălțime, rubarba mai este cunoscută și sub numele de revent și vine din zonele înalte ale Asiei, în special din regiunea Tibetului.
Rubarba are un rizom gros în pământ din care se dezvoltă rădăcini galbene. Acest rizom se poate consuma, dar numai după 8 ani de vegetație, când este suficient de consistent.
În primul an de vegetație, din rizomul tânăr iese la suprafață o rozetă de frunze, apoi în al doilea an se dezvoltă frunze mult mai mari și apar tulpinile florifere. Odată cultivată în grădină, rubarba trăiește ani de zile, crește tot mai viguroasă și îți oferă tulpini tot mai suculente și mari pentru diverse preparate.
Mici secrete ale plantei
De la rubarbă se consumă doar pețiolul colorat al frunzelor. Frunzele ca atare conțin o concentrație mare de acid oxalic care este otrăvitor.
Tulpinile au un gust dulce-acrișor și se folosesc în mod deosebit pentru dulciuri, siropuri și murături. Acestea se recoltează de obicei din al doilea sau al treilea an de la plantare.
Rizomul poate fi și el consumat, se recoltează toamna, după ce frunzele se ofilesc, dar abia din anul 8 de vegetație.
Cu cât tulpinile sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai acrișoare. Tulpinile mai tinere sunt mai dulci.
Tulpinile trebuie recoltate în lunile mai și iunie. Când vine căldura din toiul verii, planta capătă o sevă amăruie și tulpinile nu mai sunt bune de consum.
Nutrienții benefici din rubarbă
Iată ce conține o porție de 100 de grame de tulpini de rubarbă
- Proteine – 0.39 g
- Carbohidrați -31.2 g
- Fibre -2 g
- Zaharuri- 28,7 g
- Calciu – 145 mg
- Fier – 0,21mg
- Magneziu – 12 mg
- Fosfor- 8 mg
- Postasiu – 96 mg
- Vitamina C- 3,3 mg
- Vitamina B6 – 0.02 mg
Cum se gătește rubarba și la ce se folosește
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2016/09/prajitura-dulce-acrisoara-cu-capsune-685x1024.jpg)
prăjitură dulce acrișoară cu rubarbă și căpșune
În timpul verii, se folosesc doar tijele sau tulpinile rozalii de la rubarbă. Acestea trebuie să fie ferme și lucioase, cât mai proaspete pentru o aromă puternică.
Coaja tulpinilor se îndepărtează cu un cuțit bine ascuțit și se obține miezul interior care este crocant și dulce – acrișor.
Miezul tulpinilor se taie cubulețe sau rondele mici și se folosește pentru dulcețuri, compoturi, umpluturi pentru tarte de fructe, jeleuri, siropuri răcoritoare de vară.
În mod deosebit, rubarba se folosește la prăjituri și tarte în combinație cu alte fructe de sezon dulci precum cireșele și căpșunele.
Dacă tulpinile sunt fragede și roz pot fi consumate și în stare naturală, bine curățate de coajă și stropite cu miere. Dar de cele mai multe ori se folosește în combinație cu fructe mai dulci pentru deserturi aromate.
Datorită gustului acrișor, tulpinile de rubarbă pot fi folosite pentru a acri ciorbele și supele răcoritoare de vară. Ea dă și o culoare rozalie foarte apetisantă.
Tulpinile de rubarbă nedecojite se spală, se taie în bucăți potrivite și se păstrează la congelator timp de câteva luni. Toamna pot fi folosite la murături, în borcanele cu varză acră, conopidă, gogonele sau gogoșari pentru culoarea ei frumoasă, rozalie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_e3d6ef47b5e2c0dd3f3162e180d0302e.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_b3773b666e22d0f2bb5d95b9f123dd68.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_e63f91d066b826e456a1ec8554caf5ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_6bdcab8259f05c498cd05e198e1ccb88.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_5105195ddbf5a0c39bb18097954431ac.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_95799ce4e9c32cc9873dbb685948af1d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_3c2bd8235bf7ce92de9f90d8d11cd0ab.jpg)
Libertatea.ro
Cine curăţă zăpada şi gheaţa de pe trotuar
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_db10918b5a62683e13e7b5e91cc307ce.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_299ce3e1ec3ecccc873d752e0ea22c3b.jpg)