Fructul lime, cunoscut la noi și cu numele de lămâie verde sau limetă, este deosebit de apreciat pentru conținutul ridicat de vitamina C și pentru aroma puternică de citrice.

Parfumul de lime este mult mai puternic decât cel de lămâie, iar gustul mult mai acru. Drept pentru care modul în care se folosește lime în bucătărie diferă într-o anumită măsură de modul în care se folosesc lămâile sau alte citrice.

De unde vine lime

Fructul lime poate fi ușor de recunoscut între toate fructele citrice datorită culorii sale verde. Multe fructe lime au o culoare verde închis, care sugerează prospețime și sănătate! Cu toate acestea, există și lime de culoare gălbuie sau verde-gălbui.

Lime are numeroase varietăți, fiind cunoscute cel puțin 15 soiuri de lime până în prezent. Originea acestor fructe este zona tropicală din Sudul Asiei, de unde s-au răspândit în Micronezia, India, Orientul Mijlociu și zona mediterană a Europei.

Cei mai mari producători de fructe lime sunt acum India, Mexico, China, Argentina și Brazilia. Diferitele specii de lime sunt cultivate nu doar pentru industria alimentară, ci și pentru industria farmaceutică, pentru cosmetică sau pentru detergenți și produse de curățenie.

În general, se folosește lime pentru sucul foarte acru din care se extrage vitamina C și pentru coaja deosebit de parfumată din care se extrage uleiul esențial de lime/limetă.

Cum se deosebește lime de lămâie

Fructul lime seamănă cu lămâia în ceea ce privește gustul acru, dar are un parfum deosebit, mult mai accentuat și persistent. Datorită aromei sale, uleiul esențial de lime este folosit în parfumuri, iar sucul acestui fruct dă o savoare deosebită băuturilor alcoolice răcoritoare și parfumate, așa cum sunt cocktail-urile.

Lime sau lămâie: principalele diferențe

Culoarea și forma: lămâia este galbenă când este bine coaptă și are formă ovală, pe când lime este rotund și are culoarea verde sau galben-verzuie.

Coaja: lămâia are coaja mai groasă și un strat alb sub coajă mult mai gros, pe când lime are o coajă mult mai subțire, iar stratul alb este aproape insesizabil;

Gustul: lămâia este deosebit de acră, cea mai acră dintre fructele citrice populare; despre lime se spune că este puțin mai dulce decât lămâia, deși mulți consumatori nu obvservă această diferență; ]n realitate lime contine mai multa vitamina C decat lamaia si are mai degrabă un gust acru-amărui chiar daca este bine copt.

Lime, valorile nutritive

Aceste mici lămâi verzi sau limete cum mai sunt denumite popular, sunt apreciate în primul rând pentru conținutul ridicat de vitamina C, antioxidanți și folați.

Sucul de lime este mai puțin acid decât sucul de lămâie. În schimb, limeta, pe cât este de mică, este mult mai suculentă decât portocalele sau lămâile.

Iată valorile nutritive esențiale pentru 100 gr de pulpă de lime

  • Calorii: 30
  • Carbohidrați: 10 gr
  • Zaharuri: 1,7 gr
  • Fibre: 2,8 gr
  • Vitamina C: 29 mg
  • Folați: 2% din DZR
  • Calciu: 33 mg
  • Magneziu: 6 mg
  • Potasiu: 102 mg
  • Fosfor: 18 mg

Fructul lime mai conține fier, sodiu, vitaminele din grupul B, uleiuri volatile, acizi benefici și antioxidanți care sprijină sistemul imunitar și sănătatea întregului organism.

Cum se folosește lime în bucătărie

Fructul este mai puțin consumat ca atare, chiar dacă este bine copt, pentru că este foarte acru. Dacă îți place mult gustul acru și consumi o felie de lămâie împreună cu un ceai aromat sau la o porție de pește, este mai greu să mănânci o felie de lime pentru că este foarte acră și acidă.

Sucul de lime este folosit în anumite proporții pentru a da aromă și prospețime unor preparate dulci și sărate, pentru băuturi, limonade, sucuri și cocktailuri.

Lime poate oricând înlocui lămâia în maioneze, sosuri, plăcinte, tarte, salate și băuturi. Este de preferat adesea pentru băuturile răcoritoare pentru că are o aromă mai puternică.

De asemenea, lime este folosit adesea pentru a înlocui oțetul în diverse preparate și salate.

Iar fructele de lime puse în saramură constituie o adevărată delicatesă în bucătăria indiană.

Coaja de lime poate fi răzuită și conservată în zahăr pentru limonadă și pentru prăjituri. Iar pulpa de lime se folosește pentru fructe de mare și preparate din pește.

Lime: beneficiile pentru sănătate

Lime este apreciat în primul rând pentru pulpa lui suculentă și pentru concentrația mare de vitamina C. De asemenea, ca multe alte fructe citrice, conține un procent semnificativ de magneziu, potasiu și calciu.

Vitamina C și sărurile minerale din lime stimulează imunitatea și previn virozele, răcelile și infecțiile respiratorii,

  • accelerează metabolismul și arderea grăsimilor;
  • Ajută activitatea ficatului
  • Ajută activitatea cardiacă și previne depunerile de colesterol pe artere
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge și este recomandat diabeticilor
  • menține acuitatea vederii la distanță
  • este recomandat în perioadele în care se iau suplimente pe bază de fier, deoarece vitamina C ajută la absorbția fierului în sânge;
  • stimulează funcțiile cognitive
  • conferă energie organismului și combate stările de astenie și oboseală
  • are efect antiinflamator și întârzie apariția artritei și a reumatismului

În plus, se păre că antioxidanții din lime au efect antitumoral și pot preveni degradarea rapidă a țesuturilor și apariția cancerului, dar în sprijinul acestei afirmații sunt necesare mai multe studii.

foto: Pexels.com