Cuprins
Află cât este de sănătoasă, cum se folosește gulia în bucătărie și ce părți din această legumă sunt sigure pentru consum. Gulia este o legumă populară și consumată aproape tot timpul anului pentru gustul ei dulceag și pentru pulpa crocantă. Ea este înrudită cu varza și conopida, formează un bulb rotund, de culoare verde sau mov cu miezul alb și parfumat.
Tulpina plantei este lungă și dezvoltă frunze alb-verzui. Atât bulbul, cât și tulpina sunt comestibile, dar cel mai adesea se consumă bulbul rotund, în salate sau diverse preparate la cuptor. Chiar și frunzele pot fi folosite pentru diverse umpluturi, având o aromă asemănătoare cu cea de varză nouă.
Cele mai importante valori nutriționale
Gulia este o legumă bogată în beta-caroten, potasiu și magneziu, conține un procent ridicat de vitamina C și de folați, dar și un procent ridicat de fibre benefice pentru digestie.
Puțini dintre cei care consumă gulie știu cât de bogată este în vitamina C. Spre exemplu, o mică porție de gulie de 60 de grame conține 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Gulia mai are și un procent ridicat de potasiu și anume 350 mg de potasiu la o porție de 100 de grame de gulie. De asemenea, mai conține un procent de 4% din doza zilnică necesară de folați, substanțe nutritive care combat degenerarea rapidă a țesuturilor și apariția unor forme de cancer.
Iată valorile nutritive pentru o porție de 100 g de gulie proaspătă!
- Energie – 113 kJ (27 kcal)
- Carbohidrați – 6,2g
- Zahăr – 2,6g
- Fibre alimentare – 3,6g
- Grăsimi – 0,1g
- Proteine – 1,8g
- 62 mg vitamina C – 102% din Doza Zilnica Recomandată (DZR);
- 16 µg folati – 4% din DZR;
- 0.165 mg acid pantoteic – 3% din DZR;
- 350 mg de potasiu – 7% din DZR;
- 24 mg de calciu – 2,5% din DZR;
- 0.129 mg de cupru – 14% din DZR.
Ce beneficii are pentru sănătate
Gulia este o legumă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Nutriționiștii ne recomandă să consumăm cât mai des gulia proaspătă, în salate sau sandviciuri și gustări. Astfel vom putea beneficia mai mult de calitățile ei nutritive, de vitaminele și substanțele benefice pentru sănătate.
Datorită fibrelor și sărurilor minerale pe care le conține, gulia, fie ea proaspătă sau preparată termic, este o legumă benefică pentru digestie și pentru sănătatea stomacului. Totodată, cu rolul ei antiinflamator, gulia reduce inflamațiile de la nivelul mucoaselor și ajută flora intestinală și bacteriile bune din stomac.
Tot datorită conținutului ridicat de fibre și acizi benefici, gulia ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Este o legumă adesea recomandată persoanelor care vor să țină sub control greutatea și glicemia.
Vitaminele, potasiul, magneziu și compușii glucozinolați din gulie ajută inima și pot reduce considerabil riscul de apariție a bolilor de inimă. Acești compuși au capacitatea de a reduce procesele inflamatoare din organism și mențin flexibilitatea vaselor de sânge, stimulând circulația și activitatea cardiacă.
Gulia are un aport important de vitamina B6 și de vitamina C, vitamine care joacă un rol esențial în producția celulelor roșii și îmbunătățirea funcției imunitare. Vitamina C contribuie la producerea celulelor albe din sânge, dar și a celulelor T. Acestea formează o barieră împotriva radicalilor liberi și susțin imunitatea organismului.
Gulia este bogată în fier și potasiu, ceea ce ajută la producerea globulelor roșii, esențiale pentru prevenirea anemiei și a deficitului de fier. Calciul care se regăsește în această legumă facilitează absorbția fierului în corp. De altfel, se recomandă adesea salate sau sandviciuri din brânză și gulie proaspătă pentru persoanele care au probleme cu anemia sau pentru copii.
Cum se folosește gulia în bucătărie
Gulia se consumă integral. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi îndepărtăm tulpina și consumăm doar bulbul, întreaga plantă este comestibilă. Gulia se poate combina cu tot felul de legume, atât cu rădăcinoase, cât și cu morcovi, cartofi, roșii sau dovlecei.
Tulpina poate fi mărunțită și adăugată în ciorbele acrișoare de carne sau la supele de legume.
Frunzele, având o textură rezistentă și o aromă de varză dulce, pot fi folosite pentru umpluturi. Poți găti frunze de gulie umplute cu carne tocată de porc sau de vită, aromată cu ceapă verde, pătrunjel și diverse condimente. Frunzele se mai pun și la supă pentru aroma lor dulceagă.
Cel mai îndrăgit de gospodine este, însă, bulbul rotund. Acesta se consumă proaspăt în salate cu diverse trufandale de primăvară sau în salate de crudități, cu morcovi și țelină rasă. Bulbul de gulie este delicios și preparat termic. Bulbul se poate umple cu carne tocată, poate fi gătit la cuptor în garnituri de legume cu rădăcinoase sau poate fi adăugat în supele cremă.
Cum se păstrează guliile la frigider
Gulia proaspătă poate fi păstrată la frigider, în lada pentru legume, cel puțin o săptămână, cu tot cu coajă. Dacă este tăiată sau curățată, ea poate fi păstrată 2 – 3 zile în șervețel de hârtie, înainte de a fi consumată.
Pentru a păstra guliile mai mult timp, se recomandă să fie congelate. Curățate de coajă și tăiate rondele sau cubulețe, guliile pot fi congelate timp de 4 – 6 luni. După decongelare pot fi folosite la tocănițe, garnituri de legume, preparate la cuptor sau la supe.