Folosit zi de zi în vacanță, costumul de baie poate să se decoloreze și să se lărgească de la clor, de la sare sau de la căldura soarelui. Chiar dacă este făcut din materiale de calitate, apa mării este destul de dură cu un costum de baie și acesta poate fi afectat în timp.

Regula de bază este să clătești costumul de baie cu apă rece în fiecare seară, după ce ai făcut o baie în mare sau la piscină. Dar iată și alte trucuri care te vor ajuta.

Oțetul previne decolorarea

Este indicat să adaugi o lingură de oțet alb în apa rece în care clătești costumul de baie, înainte de a-l spăla. Oțetul elimină sarea și păstrează culorile vii. După clătirea cu oțet, costumul se spală de mână, tot cu apă rece, pentru a preveni distrugerea fibrelor elastice.

Șamponul, delicat pentru costumul de baie

În loc de detergent de rufe, mai bine spală costumul cu un șampon delicat, care nu decolorează și nici nu atacă elasticul. Citește și instucțiunile de pe etichetă, ca să știi cât de caldă trebuie să fie apa. În general, nu este bine să îl speli în apă fierbinte.

Mai bine îl speli de mână

Costumul de baie se păstrează mult mai bine dacă îl speli de mână, în loc să stea ore întregi în apă fierbinte și detergent, în mașina de spălat. După ce îl speli, trebuie clătit de câteva ori în apă curată, să rămână materialul cât mai moale și delicat.

Nu îl lăsa să se usuce în soare

După ce îl speli și îl storci de mână, pune-l într-un prosop moale și împărutește-l bine, să absoarbă excesul de umezeală. Apoi lasă-l la uscat în aer liber, dar la umbră. Soarele decolorează culorile și accesoriile costumului de baie și, în plus, înmoaie elasticul din material, astfel că la vara viitoare costumul tău va fi mai larg și nu vei mai fi încântată de el.

foto: 123rf.com