Aluminiul este un metal cu multe avantaje în bucătărie, iar vasele din aluminiu au rămas în top, chiar dacă între timp au apărut multe alte materiale din care se fabrică tigăi și oale rezistente.

Aluminiul este un bun conducător de căldură, tigăile sau oalele din acest metal se încing mai repede și gătești mai ușor când ești în criză de timp.

Trebuie să mai știi că aluminiul nu interacționează cu alimentele acide, astfel că este sigur în bucătărie și nu schimbă cu nimic gustul preparatelor tale, chiar dacă folosești mult suc de roșii sau condimente iuți.

Cu timpul, însă, vasele din aluminiu capătă o nuanță brună de la grăsime și ai nevoie de câteva sfaturi simple să le păstrezi curate.

Degresează bine vasele din aluminiu la fiecare spălare

După fiecare folosire, spală bine oalele sau tigăile din aluminiu de orice urmă de grăsime folosind apă caldă și un detergent obișnuit de bucătărie. Dacă rămân pete de grăsime, acestea vor deveni maronii în timp și va fi mai dificil să scapi de ele.

Dacă ai ars mâncarea

Alimentele și grăsimea arsă se curăță cel mai bine cu apă fierbinte și zeamă de lămâie. Fierbe apa până începe să clocotească și stoarce o lămâie în oala respectivă, la final punând și feliile de fruct în interior. Lasă apa cu lămâie să clocotească pentru câteva secunde, apoi așteaptă să se răcească. Curăță apoi arsura cu un burete și adaugă detergent sau praf de curățat fin, numai dacă este cazul.

Ferește-te de detergenții puternic abrazivi

Dacă vrei ca vesela ta de aluminiu să fie iar albă și strălucitoare, folosește un burete special din sârmă fină de inox. După ce înmoi bine grăsimea în apă fierbinte și detergent, freacă vasul cu acest burete și va fi ca nou. Sârma fină din inox, denumită și lână de inox, nu zgârie aluminiul.

Vasele din aluminiu nu trebuie curățate cu un detergenți acizi sau puternic abrazivi, deoarece este un metal moale, în care vor rămâne urme inestetice și se va depune mai ușor grăsimea în aceste zgârieturi.

sursa foto: 123rf.com