Lingurile din lemn își schimbă imediat culoarea, după ce începi să le folosești, se înnegresc în timp și capătă un miros amestecat și neplăcut de la diverse mâncăruri. Este bine să folosești anumite linguri sau spatule pentru sosuri și ciorbe, și altele noi pentru cremele de prăjituri. Nu amesteca niciodată în crema de ciocolată cu lingura de lemn pe care ai folosit-o la sosul de ceapă. Izul greu de ceapă, usturoi sau condimente picante se păstrează multă vreme în ustensilele din lemn și trece în celelalte mâncăruri, dacă nu sunt curățate foarte bine.

Cum se întrețin lingurile de lemn

Pentru a menține ustensilele din lemn cât mai curate, indiferent că este vorba de o lingură sau de un făcăleț, este bine să le ungi cu ulei și să le ”coci” periodic la temperaturi ridicate. Încinge cuptorul, unge lingurile cu puțin ulei și pune-le pentru 2 sau 3 minute pe grătar, în cuptor, să distrugi microbii. Fibra lemnoasă se dilată la căldură și absoarbe uleiul, care previne deteriorarea ustensilelor în timp. După ce le folosești, spală-le imediat cu apă și detergent de vase, dar lasă-le să se usuce în aer liber, pe un grătar. Nu băga ustensilele de lemn ude în sertare sau în cutiile pentru veselă, deoarece pe lemnul umed se dezvoltă tot felul de bacterii. De asemenea, nu este indicat nici să le speli în mașina de spălat vase pentru că se deteriorează mai repede.

Când renunți la ustensilele din lemn

Lingurile de lemn trebuie aruncate în momentele în care apar crăpături în care se adună resturi de mâncare și grăsime. După primele zgârieturi și arsuri, ustensilele de lemn nu mai pot fi curățate și igienizate corespunzător și este mult mai bine să le arunci și să cumperi altele noi.

sursa foto: 123rf.com