Covoarele din lână pot absorbi foarte mult praf și nisip, dar murdăria se vede mai greu prin fibrele groase și pufoase ale covorului. Trebuie să îți faci un obicei din a aspira săptămânal covoarele de lână, chiar dacă ți se pare că sunt curate. În realitate, ele ascund cantități impresionante de praf care se ridică în aer ori de câte ori pășești și ajunge în plămânii tăi.

Pe de altă parte, praful și nisipul fin care se adună la baza fibrelor le deteriorează și le macină ca o piatră abrazivă. Primul pas să scapi de el este să scuturi foarte bine covorul în aer liber, apoi să îl aspiri foarte bine la interior și pe față, și pe dos.

Curățarea umedă

Pentru covoarele din lână sunt recomandate aspiratoarele pe bază de apă, cu putere mare de absorbție. Fiind vorba de o fibră naturală, este posibil ca o vreme covorul tău umezit să miroasă neplăcut, de aceea trebuie să aerisești foarte bine camera și să lași covorul să se usuce aproape o zi întreagă, înainte de a călca din nou pe el.

Zilele calde sunt cele mai indicate pentru o curățare temeinică a covoarelor pe bază de apă pentru că se vor usca mult mai repede.

Curățarea chimică acasă

Ferește-te să folosești vreodată detergent pe bază de înălbitori, clor sau peroxid, chiar dacă ai un covor de culoare deschisă. Clorul nu numai că decolorează alarmant de rapid, dar pur și simplu dizolvă lâna și în timp se formează găuri acolo unde l-ai folosit.

Ferește-te și de detergenții de curățat covoare care nu fac spumă. Aceștia, de obicei, au o alcalinitate ridicată care distruge fibrele naturale din lână.

Cel mai bine este să folosești apă rece și un detergent lichid obișnuit sau unul conceput pentru covoarele din fibre naturale. Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, după ce covorul s-a uscat bine presară praf de copt și lasă-l câteva ore să acționeze apoi aspiră totul foarte bine.

Ponturi utile pentru covoarele din lână

Rotește covorul o dată la șase luni, astfel încât partea din fața ușii, care este cea mai solicitată și supusă uzurii, să ajungă spre centrul camerei pentru a fi mai protejată.

În zilele în care bate soarele puternic în casă, trage draperiile pentru a proteja covorul de lumină și căldură. Razele de soare decolorează covoarele din lână și vor avea zone mai deschise la culoare.

Nu folosi aspiratorul cu aburi, deoarece temperatura fierbinte distruge lanolina din fibrele de lână și le face mai aspre, dar și mai ușor de rupt.

sursa foto: 123rf.com