Cea mai bună perioadă din an în care se cultivă leușteanul este primăvara târzie, când nopțile sunt deja calde, cu temperaturi de peste 12 – 14 grade Celsius. Așadar, luna mai poate fi cea mai bună perioadă în care se cultivă leușteanul, atât la câmpie, cât și în zonele de deal.

Leușteanul este o plantă aromatică puțin pretențioasă, rezistă bine la secetă și tolerează inclusiv zonele umbrite, dar are și el micile lui trucuri de cultivare. În primul rând, trebuie să știi că nu suportă buruienile. Toamna trebuie să sapi bine zona în care se cultivă leușteanul, să mărunțești pământul și să adaugi compost sau gunoi de grajd bine uscat și mărunțit. Apoi primăvara, se sapă iar pământul să fie bine afânat și permeabil. Rădăcinile leușteanului nu suportă solurile compacte, în care stagnează apa. Pământul trebuie să fie bine drenat.

Ce loc din grădină alegi pentru leuștean

Este indicat un loc ferit de curenți puternici și de soarele torid de vară. Leușteanul se poate dezvolta în zone semiumbrite, la umbra rară a unui mic pom fructifer sau a unui gard decorativ.

Solul trebuie bine săpat, îngrășat și chiar afânat cu puțin nisip sau perlit, pentru a permite scurgerea apei.

Leușteanul poate fi cultivat lângă alte plante aromatice iubitoare de soare precum pătrunjelul, mărarul și cimbrul. De asemenea, poate fi cultivat lângă trandafiri, care îi pot face o umbră ușoară, sau lângă flori înalte. La rândul lui, dacă este bine îngrijit, leușteanul poate crește peste un metru înălțime.

Plantă aromatică prolifică

flori de leustean

Cultivă în grădină câteva tufe de leuștean și vei avea ani de-a rândul frunze proaspete și aromate pentru diverse preparate sau remedii naturale.

Leușteanul, Levisticum officinale este o plantă perenă, folosită drept condiment și remediu naturist. Planta poate crește până la înălțimi de unul sau doi metri, are tulpini viguroase, tubulare și foarte rezistente. Se recomandă tăierea vârfurilor, pentru a recolta frunzele și mugurii fragezi, dar și pentru a stimula ramificarea tufelor de leuștean.

La fiecare tufă, se lasă doar una sau două tulpini să se maturizeze, să producă flori și semințe. Florile de leuștean cresc sub forma unor umbreluțe și au culoarea galbenă. În mod obișnuit, florile se lasă să fructifice și se culeg semințele care se cultivă în pământ, anul viitor, în luna mai. 

Deși provine din regiuni mai calde, leușteanul s-a adaptat bine în România. Nu este o plantă pretențioasă: rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț. Cultivat în grădină, leușteanul trăiește în medie 7-10 ani, rădăcina lui puternică rezistă iarna în grădină, mai ales dacă este acoperită cu un strat de mulch și frunze uscate.

Planta preferă solurile bogate în humus, locurile parțial umbrite și adăpostite și are nevoie de umezeală în mod constant. Când verile sunt secetoase, tufele de leuștean trebuie udate zilnic pentru a face frunze fragede tot timpul.  

Valorile nutritive ale frunzelor de leuștean

Leușteanul este originar din regiunile mediteraneene, iar primele lui utilizări în bucătărie vin din Italia. Frunzele leușteanului sunt foarte aromate, cu un parfum distinct și cu un gust ușor amărui, picant și proaspăt, deosebit de pătrunjel sau de mărar.

În bucătăria românească, leușteanul este adesea folosit la borșurile acre, cărora le conferă o aromă deosebită. Mai poate fi folosit la anumite tocănițe cu carne sau la murături. Dar frunzele și semințele lui sunt folosite și pentru diverse tratamente naturiste indicate în afecțiuni gastrice, colici sau hipertensiune.

Leușteanul este bogat în vitamina A și folați, precum și în potasiu și calciu. Frunzele foarte tinere și fragede pot fi consumate în salate de crudități, pentru a beneficia de toate proprietățile lor nutritive. Dar și gătit leușteanul păstrează sărurile minerale și aminoacizii esențiali care susțin imunitatea organismului.

O cantitate de 100 de grame de frunze de leuștean conține:

48 de kilocalorii

8 grame de carbohidrați

3 grame de fibre.

Săruri minerale

  • 400 de miligrame de potasiu;
  • 150 de miligrame de calciu;
  • 51 de miligrame de sodiu;

Vitamine

  • 667 de micrograme de vitamina A (83% din Doza Zilnica Recomandata (DZR));
  • 45 de miligrame de vitamina C (56% din DZR);
  • 30 de micrograme de folat (15% din DZR);

Pe lângă acestea, leușteanul mai conține vitamine din grupul B, fier, zinc, iod și o serie de aminoacizi esențiali, precum triptofanul (esențial pentru creier, este precursorul serotoninei și ajută la sinteza vitaminei PP) sau metionina (aminoacid care ajută la creșterea și repararea țesuturilor). De asemenea, conțin un procent important de quercitină care ajută la sănătatea inimii și acționează ca regulator al tensiunii arteriale.

Cum se păstrează mai mult timp frunzele de leuștean

Cea mai bună metodă să păstrezi frunzele de leuștean timp de câteva luni este congelarea. Frunzele se recoltează cât sunt fragede și pline de aromă, se spală cu un jet de apă rece și se congelează în caserole de mici dimensiuni. Astfel, pot fi folosite cel puțin un an de zile.

Ele mai pot fi conservate prin deshidratare. Se lasă la uscat pe hârtie de copt într-o cameră bine aerisită și uscată, fără umiditate. Prin deshidratare, însă, frunzele de leuștean își pierd mare parte din aroma lor specifică. De aceea, congelarea este o metodă mult mai bună!