Dacă vrei să păstrezi ardeii grași pentru iarnă, să pregătești diverse preparate delicioase, inclusiv ardei umpluți, trebuie să te înarmezi cu borcane mari de 800 de grame și cu puțină răbdare. Citește mai jos cum se conservă ardeii grași cât mai simplu.

De ce ai nevoie!

Ardei grași roșii sau galbeni

Frunze de țelină, felii de hrean

Suc de roșii

Gheață

Borcane mari de 800 gr, 1 kg sau 3 kg

Cum se conservă ardeii grași pentru umplut

Ardeii se curăță de cotoare și de semințe și se spală.

Se pune la fiert apă cu puțină sare și, când dă în clocot, se pun ardeii curățați și se lasă să clocotească cel mult 3 minute. Fierberea ardeilor distruge bacteriile și fungii care s-ar putea dezvolta la suprafața legumelor.

Imediat după ce au dat în câteva clocote, ardeii se scot cu o spumieră și se pun într-un castron mare cu apă rece și gheață. În acest caz, gheața oprește brusc înmuierea ardeilor, le păstrează culoarea frumoasă și pulpa elastică pentru a fi ușor de umplut la iarnă.

Ardeii grași se lasă la gheață cel mult 5 – 6 minute, apoi se așază în borcane fără să se îndese prea tare. Se toarnă suc de roșii subțire, se adaugă frunze proaspete de țelină pentru parfum și se strâng bine capacele borcanelor.

Borcanele cu ardei se sterilizează într-o oală mare plină cu apă și se lasă la fiert 30 de minute după ce începe să clocotească apa. Apoi se scot pe tocătoare de lemn, se învelesc în prosoape de bumbac și se lasă să se răcească treptat. Așa se conservă ardeii grași pentru iarnă și se pun la păstrare într-o cămară răcoroasă.

Cum se conservă ardeii grași tăiați jumătăți

Ardeii se spală bine, se taie pe jumătate și se curăță de cotoare și de semințe.

Jumătățile de ardei se opăresc în apă clocotită și sărată timp de 2 – 3 minute, apoi se scot și se lasă la scurs.

Se așază apoi în borcane, cât mai bine îndesați, să încapă cât mai multe jumătăți. Se pot pune felii subțiri de hrean și de țelină printre ei și boabe de piper întregi.

Se face o saramură cu sare pentru murături și se folosește o lingură mare de sare la 1 litru de apă.

Se toarnă saramura, se înfiletează bine capacele borcanelor și se sterilizează într-un vas mare în care pot încăpea mai multe borcane. Borcanele se lasă să se răcească treptat în șervete și apoi se păstrează în cămară sau la frigider.