Petele de vin roșu se scot destul de ușor cu vin alb sau orice alcool alb. Soluția este cu atât mai eficientă, dacă petele au fost proaspete.

Sare și alcool alb

Așa cum vezi în clipul de mai sus, este bine să presari imediat sare, deoarece sarea are proprietatea de a absorbi ca un burete lichidele. O poți folosi și pe hainele albe, pe fața de masă, pe blugi, pe orice haină colorată și chiar pe covor.

După ce presari sare, toarnă imediat un pahar de vin alb sau de votkă peste pata roșie, până când vezi că pigmentul roșu a fost înlăturat. Apoi spală haina sau fața de masă cu apă caldă și săpun. Ulterior, poți spăla haina respectivă la mașină cu un detergent bun pe bază de oxigen activ și nu vor mai fi nici urme de pată.

Petele de vin roșu ies și cu bicarbonat

Presară imediat bicarbonat pe pata proaspătă, apasă ușor să intre în țesătură și apoi stoarce deasupra lămâie.

Se va crea o reacție acidă care dizolvă pigmentul roșu, dar haina trebuie spălată imediat cu apă caldă și săpun. Este o soluție foarte bună pentru hainele albe, pentru ștergarele sau fața de masă albe care s-au pătat la petrecere.

Dacă petele de vin sunt vechi și uscate, umezește cu puțină albă caldă zona, presară bicarbonat și apoi zeamă de lămâie.

Apă oxigenată pentru blugi și haine colorate

Este posibil ca bicarbonatul sau alcoolul alb să dizolve culorile din blugi sau puloverele colorate. Dacă le-ai pătat cu vin, toarnă imediat apă oxigenată și lasă câteva minute zona pătată la înmuiat, ca apa oxigenată să dizolve vinul roșu. La final, se spală la mașină sau de mână cu un detergent de calitate pentru pete dificile.

imagine: Libertatea pentru femei