Orice pată dificilă de fructe se curăță mult mai bine, dacă acționezi de îndată ce te-ai pătat. Fie că petele sunt pe bluza ta albă sau pe covor, există soluții pentru ele, chiar dacă intră adânc în fibre. Asta nu înseamnă că nu poți scăpa și de petele mai vechi, dar cel mai bine este să cureți foarte repede petele proaspete.

  1. Tamponează ușor cu un șervețele de hârtie excesul de pulpă sau suc de afine, ca să nu se mai întindă petele.
  2. Întoarce haina pe dos și ține zona pătată sub un jet puternic de apă rece, până când începe să se decoloreze.
  3. Pune câteva picături de detergent lichid de rufe pe pată și lasă haina la înmuiat cel puțin un sfert de oră. Apoi freacă zona cu săpun sau detergent și clătește foarte bine.
  4. Dacă petele de afine nu ies doar cu detergent, folosește un înălbitor de calitate pentru rufe albe sau apă oxigenată pentru rufe colorate. Ține zona pătată în apă oxigenată una sau două ore, înainte de a spăla haina. În același mod, poți folosi și suc proaspăt de lămâie care decolorează petele de afine.
  5. Ai grijă ca petele albăstrui să se curețe complet, înainte de a pune rufele la spălat în mașină, deoarece programele de spălare cu apă caldă fixează mai bine pigmenții afinelor în țesătură.

Cum scoți petele de afine de pe covoare sau tapiserie

  1. Amestecă o lingură de detergent lichid de vase cu 2 cești de apă rece și tamponează cu această soluție petele de afine, până când lichidul intră bine în covor sau în tapiserie.
  2. Șterge apoi zona cu un amestec de apă rece și oțet alb în părți egale.
  3. Repetă de mai multe ori pașii de mai sus, până când petele de afine se decolorează și rămâne țesătura curată.
  4. La final, șterge bine cu o lavetă curată, înmuiată în apă rece și, când se usucă, vei vedea că ai scăpat de pete.

sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum se face dulceață de afine și alte fructe de pădure!