Mucegaiul apare adesea deasupra pământului din ghivece, dacă ții plantele într-un spațiu umed și rece sau dacă le uzi prea des. Iarna, ghivecele ținute în camere mai rar aerisite sunt atacate de mucegaiuri și ciuperci, pe care le poți recunoaște după culoarea albă, galbenă sau verde. Din pământ, mucegaiul se va răspândi rapid la rădăcinile și tulpinile florilor, care încep să putrezească în câteva zile. Iată ce trebuie să faci pentru a preveni infestarea plantelor cu mucegai și pentru a curăța pământul din ghivece, fără să îl schimbi.

  • Sapă pământul din ghivece cât mai adânc folosind o furculiță sau un cuțit din plastic, pentru a nu tăia din greșeală rădăcinile. Mută ghiveciul într-o cameră bine luminată și aerisită, eventual mai aproape de o sursă de căldură, pentru ca pământul din interior să se usuce mai repede.
  • Mucegaiul nu suportă căldura și uscăciunea. Evită câteva zile să mai uzi plantele și lasă pământul să se usuce complet cel puțin două, trei degete la suprafață.
  • După ce s-a uscat bine pământul, pregătește o soluție din 500ml de apă și 50ml de oțet și pulverizează solul din ghivece. Poți folosi o soluție mai concentrată de oțet pentru plantele care suportă aciditatea precum camelia, gardenia, anthurium, violetele africane, gloxinia, cala, bromeliile sau orhideele.

Metode care te ajută să previi mucegaiul

Pentru a preveni reapariția mucegaiului caută în florării soluții speciale antifungice. Diluează soluția cu apă, conform instrucțiunilor, și umple un lighean mai înalt. Scufundă, apoi, pentru câteva minute, ghivecele în această soluție, astfel încât apa să treacă peste marginea lor. Apoi lasă-le să se scurgă bine în cadă și pune-le într-un loc bine luminat și aerisit, să se usuce.

Sapă bine pământul din ghivece și adaugă o linguriță de perlit horticol sau de boabe albe de polistiren, amestecând bine. Granulele respective vor aerisi pământul și vor lăsa apa să se scurgă mai bine la baza ghiveciului, în farfurie.

sursa foto: 123rf.com