Cuprins
Oricât ar fi de sănătos peștele pregătit la cuptor, tot prăjit ne place mai mult! Dar mirosul de pește prăjit sau făcut pe grătar este cel mai persistent dintre toate. Nu scăpăm de el decât după două, trei zile în care ferestrele casei stau larg deschise. Nici nu mai luăm în calcul mirosul de pește din frigider care persistă zile întregi după ce am consumat preparatul!
Mirosul de pește din bucătărie. 3 pași să îl elimini mai repede
Multe gospodine prăjesc foarte rar pește acasă tocmai pentru că nu suportă mirosul de pește care rămâne zile întregi în casă. Dar iată ce ai de făcut să aerisești casa mai repede, după ce gătești pește!
Pasul 1. Zeama de lămâie
Înmoaie câteva minute bucățile de pește în puțină apă cu zeama de la o lămâie. Apoi lasă carnea de pește să se scurgă, tapotează ușor cu șervete groase de hârtie și pregătește-o pentru prăjit sau pentru gătit la grătar.
Lămâia are rolul de a îndulci mirosul persistent de pește, distruge o parte din microbii și bacteriile de la suprafața bucăților de carne și frăgezește. Carnea de pește pregătită astfel va lăsa un miros mai puțin persistent în bucătărie.
Tot lămâia este bună să scapi și de mirosul de pește de pe mâini sau de alte mirosuri persistente când gătești!
Pasul 2. Aruncă uleiul folosit
Imediat după ce ai prăjit peștele, pune capacul peste tigaia cu uleiul încins și scoate-o undeva în afara bucătăriei. De îndată ce se răcește uleiul, pune-l într-un recipient de sticlă cu dop etanș și du-l la un centru de reciclare cu prima ocazie.
Uleiul în care ai prăjit peștele păstrează un miros foarte greu și este bine să îl depozitezi separat până când poți scăpa de el în siguranță. Nu îl arunca la chiuvetă, pentru că va mirosi în bucătărie zile întregi! Și nu îl refolosi pentru cartofi prăjiți sau altă carne!
Pasul 3. Vanilie și uleiuri de citrice
După ce prăjești peștele, pune pe foc o crăticioară sau un ibric cu puțină apă și esență de vanilie. Adaugă și esență de lămâie sau de portocale ori coaja rasă de la o lămâie proaspătă. Lasă apa să clocotească aproximativ 5 minute, timp în care aerisești bine casa.
Parfumul de vanilie și de citrice se va răspândi în bucătărie și în apartament și va acoperi mirosul de pește prăjit.
Așa vei scăpa de mirosul persistent la numai câteva ore după ce ai gătit peștele! Nu mai este nevoie să înduri mirosul de pește în toată casa zile întregi. Oricât ar fi de gustos peștele, mirosul lui este apetisant când mănânci, dar nimănui nu îi place să îl simtă în toată casa ore în șir după ce a gătit!
Mirosul de pește în frigider. Cum scapi de el!
Ai grijă să pui peștele prăjit sau copt în recipiente cu capac. Preparatele din pește trebuie întotdeauna acoperite bine cu un capac etanș, dacă este posibil, la frigider, astfel încât mirosul de pește să nu ajungă la cireșe, la prăjituri, plăcinte sau brâzeturi.
Dacă mirosul de pește persistă în frigider, scoate toate mâncarea, spală bine frigiderul cu apă și bicarbonat, șterge cu o lavetă uscată și picură câteva picături de esență de vanilie. Așteaptă ca frigiderul să se răcească bine înainte de a pune la loc preparatele, legumele sau fructele pe care le țineai în frigider.