Florile din ghivece neglijate sau udate în exces se pot ofili în câteva zile. Dar le poți readuce la viață, dacă le transplantezi într-un alt vas și în pământ bun. Este foarte important să inspectezi rădăcinile, iar dacă acestea nu sunt mucegăite sau uscate complet, mai există șanse pentru orice plantă bolnavă. Dacă doar o parte din rădăcini sunt compromise, le poți tăia cu foarfeca pentru a lăsa doar rădăcinile sănătoase care pot susține planta.
Transplantarea
Pregătește un ghiveci nou și pământ de calitate, în funcție de floarea pe care vrei să o plantezi. Pune pe fundul ghiveciului un strat subțire de pietriș sau bile de argilă pentru a favoriza scurgerea apei, apoi adaugă pământul fertil.
Plantează floarea cu grijă, să nu fie rădăcinile înghesuite sau îndoite. Este important ca ele să se acomodeze rapid în nou vas și să poată hrăni o plantă bolnavă. Ține ghiveciul departe de soare și udă cu moderație pământul, până când planta începe să își revină și face frunze noi.
Adaugă fertilizatori
Dacă planta ta se usucă din cauza pământului de proastă calitate din ghiveci, o poți salva adăugând fertilizatori. Sapă pământul cu o furculiță, să fie afânat și permeabil. Apoi udă planta moderat cu un tratament pe bază de minerale. Folosește fertilizatori solubili în apă, care sunt mai ușor de absorbit de rădăcini. Citește indicațiile de pe etichetă și pune în apă o concentrație mai mică de fertilizatori, deoarece toamna plantele intră în repaus și au nevoie de mai puțină apă și substanțe hrănitoare.
Scapă de dăunători!
Dacă planta ta bolnavă a fost atacată de purici sau mucegai, curăță pământul de la suprafața ghiveciului și înlocuiește-l cu pământ bun și curat, apoi curăță și frunzele cu o soluție slabă din apă călduță și detergent de vase. Detergentul atacă majoritatea dăunătorilor plantelor, dar este indicat doar pentru cele care au frunze lucioase și rezistente precum ficusul. Frunzele violetelor africane, spre exemplu, nu pot fi spălate.
Soarele și lumina
Dacă planta ta s-a ofilit pentru că toată vara a stat în plin soare, găsește-i în casă un loc mai ferit, unde să primească lumină dimineața, dar să fie departe de razele soarelui. Șterge frunzele de praf, fie cu o lavetă moale, fie cu o pensulă foarte fină, și udă moderat, până când încep să crească frunze noi și sănătoase.
foto: 123rf.com