Ierburile aromatice precum pătrunjelul, coriandrul, cimbrul sau busuiocul nu sunt pretențioase. Pot fi cultivate împreună în jardiniere late și adânci, pe care le poți ține la îndemână chiar pe pervazul de la bucătărie.
Sunt plante destul de rezistente, iar parfumul lor poate ține la distanță musculițele și țânțarii. Trebuie cultivate în spații aerisite și însorite. Fără soare, nu vor avea aroma lor puternică și nici nu vor crește cu frunziș bogat.
Cum arată mucegaiul
De obicei atacă plantele care cresc prea aproape una de alta, iar frunzele nu reușesc să se usuce și să se aerisească bine după ce sunt udate sau după ploaie.
Mucegaiul apare ca o pulbere de culoare închisă, un gri spre negru pe frunze. Se răspândește destul de repede și într-o săptămână poate să ofilească întreaga plantă.
Mucegaiul apare mai întâi pe frunze și în vârful crenguțelor tinere, dar ajunge repede și la tulpinile mai groase și puternice. Înainte de a ataca întreaga plantă, iată ce trebuie să faci.
Cum salvezi ierburile aromatice
Taie cu grijă toate frunzele sau crenguțele afectate de mucegai. Adună frunzele bolnave și nu le lăsa să putrezească lângă tufele sănătoase. Spală-te pe mâini cu săpun, să nu rămână spori, apoi sapă pământul de la baza plantelor, să fie cât mai bine aerisit și pulverizează puțin oțet.
Ai grijă să nu atingi și plantele cu oțet, doar dacă este diluat cu apă cel puțin în proporție de ½.
Rărește plantele care au prea multe frunze și crenguțe, astfel încât să pătrundă aerul și soarele prin frunzișul bogat și să previi extinderea mucegaiului.
Udă mai rar plantele
Umezeala este principalul factor care favorizează mucegaiul. Dacă plantele tale sunt deja afectate, udă-le mai rar, o dată la 3 sau 4 zile și ai grijă să uzi numai pământul, nu și tulpinile.
Uneori, când mucegaiul este extins, este nevoie să tai întreaga plantă. Unele ierburi aromatice se pot reface din rădăcină, dacă aceasta este sănătoasă și viguroasă.
Ferește-te de chimicale!
Ierburile aromatice nu trebuie stropite cu soluții chimice din comerț pentru combaterea mucegaiului. Le vei recolta și le vei folosi la mâncare, așa că este bine să te ferești de orice chimicale. Poți folosi doar oțet și cea mai dură, dar necesară metodă și anume tăierea plantelor bolnave.
foto: 123rf.com