Cuprins
Când pleci de acasă mai multă vreme, există riscul să găsești florile aproape uscate în ghivece, dacă nu are cine să le îngrijească. Riscul este cu atât mai mare, dacă plantele tale stau aproape de ferestre în plin soare, toată ziua.
Dacă au început să se usuce din cauza căldurii, există totuși soluții. Plantele mature și rezistente, cu tulpini groase, pot fi salvate mai ușor. Cele tinere și fragile, cu lujeri subțiri, sunt mai sensibile, dar și ele pot fi salvate, dacă seva circulă prin ramurile și frunzele de bază.
Cum poți preveni ofilirea plantelor când ești plecată de acasă
- Pune mai multă apă în farfurioarele ghivecelor;
- Mută ghivecele în zone umbroase din casă, unde nu ajunge soarele;
- Lasă un geam deschis să fie bine aerisite;
- pune în apropiere de ghivece un lighean mare cu apă și conectează ghivecele la apa din lighean cu sfoară de bumbac; bumbacul absoarbe continuu apa și o trimite în solul din ghivece: așa se va menține pământul ușor umed și vei ajuta plantele să reziste până te întorci acasă.
Dacă totuși, găsești florile aproape uscate când te întorci acasă, iată ce ai de făcut pentru a le salva.
Taie părțile uscate
Plantele încep să se usuce când nu au suficientă apă. Taie părțile uscate și sapă bine pământul de la suprafața ghiveciului, să aerisești mai bine rădăcinile.
Îndepărtează frunzele galbene și udă plantele moderat, în două reprize, cu apă călduță. Lasă plantele să își revină singure și în două zile ar trebui să vezi că frunzele tinere sunt mai bine hidratate.
Dacă apa simplă nu le ajută, peste două zile poți adăuga în apa de udat:
- o ceșcuță de apă minerală
- câțiva stropi de zeamă de lămâie
- jumătate de linguriță de zahăr
- soluție nutritivă de la florărie
Verifică plantele să nu aibă dăunători
Frunzele galbene sau uscate indică uneori că planta poate fi atacată de insectele dăunătoare. Afidele, păianjenii sau puricii de plante se răspândesc rapid în ghivece.
Verifică frunzele să nu fie găurite sau mâncate pe margini, verifică pe spatele lor să nu fie ouă de insecte și mici puncte albe sau galbene. Semnele unei infestări sunt evidente și tot ce ai de făcut este să mergi la o florărie și să ceri soluții împotriva dăunătorilor.
Dintre soluțiile naturale bune împotriva insectelor, apa cu oțet și apa cu tutun se numără printre cele mai eficiente. Mai poți căuta la plafar ulei de liliac indian sau ulei de neem, care este foarte bun pentru combaterea insectelor fără să dăuneze plantelor.
Ferește plantele de curenții reci
Majoritatea florilor de apartament iubesc lumina și căldura. Nu se simt deloc bine dacă le ții prin colțuri întunecoase sau dacă stau între geamuri și uși, unde este curent. De multe ori încep să se îngălbenească din cauza aerului mai rece din timpul nopții.
Încearcă să le muți și să le găsești un loc unde să fie protejate. Îndepărtează frunzele galbene și ofilite, ai grijă să nu pui prea multă apă și așteaptă ca plantele să își revină.