Produsele din piele naturală au o etichetă specială care certifică acest lucru. Mulți producători menționează tipul de piele din care sunt făcute ghetele, pantofii sport sau jachetele călduroase.

Ștanțele speciale și eticheta din piele te ajută să identifici un produs de calitate, rezistent la uzură ani de zile, rezistent la zgârieturi și umezeală. 

Pielea naturală versus materiale sintetice

Pielea naturală poate avea și ea diverse calități. Unele produse sunt argăsite și vopsite cu soluții de proastă calitate, iar acest lucru se simte imediat. Vopseaua începe să se curețe sau să se decoloreze din primul an, pielea se zgârie ușor sau chiar se rupe, dacă nu a fost tratată corect pentru uzură.

În general, însă, produsele din piele naturală sunt de calitate superioară și sunt bine confecționate. Ele costă mai mult decât materialele sintetice, dar își merită banii.

Pielea naturală rămâne suplă și fină de-a lungul mai multor ani, mai ales dacă întreții corect produsele din piele cu soluții hidratante. Multe materiale sintetice care imită aproape perfect pielea naturală atunci când le cumperi, încep să se degradeze după câteva luni de purtare, straturile superioare se desprind și, după un an sau doi, nici nu mai pot fi folosite. În schimb, produsele din piele naturală sunt rezistente la uzură și pot fi folosite cel puțin 5 – 6 ani sau chiar mai mult.

Pielea naturală lasă corpul să respire și nu riști să miroși a transpirație într-o jachetă de piele naturală bine lucrată. În schimb, în jachetele de vinilin sau alte materiale sintetice, riscul să transpiri abundent este mai mare.

Indicii care te ajută să recunoști pielea naturală de calitate

Fie că vrei să cumperi o poșetă, un portofel sau chiar o canapea din piele naturală, este bine să cunoști câteva indicii simple care te ajută să faci diferența dintre o piele de origine animală și un material sintetic. Sunt multe materiale care imită aproape perfect pielea naturală, sunt la fel de moi și elastice și aproape la fel de fine. Dar cu indiciile de mai jos, poți face diferența.

1. Verifică porii  

Dacă nu ești sigură că pantofii sau haina din piele pe care vrei să o cumperi este dintr-un material natural, caută micile imperfecțiuni. Pielea naturală, oricât de bine ar fi curățată și finisată păstrează zone unde se văd porii. Pot apărea și mici pete în zone unde pielea a fost puțin zgâriată sau unde vopseaua nu a prins foarte bine din cauza grăsimii naturale. La mănuși sau la jachetele din piele fină se văd cel mai bine porii.

Micile imperfecțiuni arată că este un material natural. Materialele sintetice sunt perfecte și au același model de pori și striați care se repetă pe toată suprafața. La pielea naturală, porii și striațiile sau micile imperfecțiuni sunt diferite de pe o zonă pe alta.

2. Apasă ușor cu unghia materialul

Un alt test ușor, pe care îl poți face în magazin, este testul cu unghia. Apasă într-o zonă puțin vizibilă cu unghia, până când aceasta lasă o urmă evidentă. După o secundă sau două, pielea naturală care este elastică își revine și urma lăsată de unghie dispare.

La pielea sintetică, este posibil ca urma unghiei să nu dispară deloc sau să își revină abia după ce o netezești tu.

3. Testul cu bricheta

La o haină sau la mobila tapițată din piele naturală, poți găsi o bucățică mică de material pe care să faci și testul cu foc. Apropie flacăra brichetei de material. Dacă este piele naturală, se va schimba ușor culoarea, se va înnegri ușor și va mirosi ca părul ars.

Dacă este piele artificială, bucata respectivă va lua foc foarte repede și va mirosi a plastic ars.

4. Verifică marginile

Găsește marginile materialului la cusături și apasă cu unghia. Pielea naturală se desface în câteva straturi tăiate puțin neregulat pentru că aceasta este structura ei, este compusă din mai multe straturi fine.

Pielea artificială este făcută dintr-un singur strat și tăiată drept, fără imperfecțiuni. Materialele sintetice care imită pielea nu se desfac în straturi mici și fine.

5. Testul cu apă

Un alt indiciu foarte simplu este testul cu o picătură mică de apă. Îl poți face și în magazin, când probezi jacheta sau fusta din piele naturală pe care vrei să o cumperi. Pune o picătură mică de apă pe material și masează ușor. Pielea naturală absoarbe imediat apa.

Dacă materialul este sintetic, apa rămâne deasupra materialului și trebuie să o ștergi cu un șervețel.