În timpul creșterii lăstarilor noi, plini de boboci, trandafirii de grădină pot fi atacați de insectele dăunătoare.

Afidele sunt printre cele mai răspândite insecte care se hrănesc cu seva din tulpinile tinere și din boboci. Ele au corpul moale, pot fi verzui, roșiatice sau negre, mici cât niște puncte și incapabile să zboare. Prădătorul lor natural este buburuza, dar aceasta nu face față când tufa este infestată de mii de afide. Trebuie să intervii cu insecticide specifice de la magazinele de specialitate.

Acarienii sunt păianjeni aproape microscopici, care se hrănesc și ei cu seva plantei și atacă ramurile tinere. Se reproduc rapid și pot fi ținuți sub control cu jeturi de apă puternice. De asemenea, sunt indicate soluții insecticide specifice pentru acarieni.

Bolile date de ciuperci la trandafirii de grădină

Ciuperca neagră afectează în primul rând frunzele, de la baza plantei spre vârf, răspândindu-se în special în perioadele umede și călduroase. Frunzele se înnegresc și cad, iar trandafirul își pierde rezistența, producând flori tot mai mici, care nu se mai deschid.

Trebuie să intervii din timp, să tai frunzele afectate și să rărești crengile trandafirului astfel încât soarele și curenții de aer să pătrundă mai bine spre mijlocul tufei. Stropește trandafirii cu fungicide specifice.

Făinarea este o ciupercă ușor de recunoscut datorită petelor pudrate cu o pulbere albă care apar pe frunzele tinere. Mucegaiul alb atacă de obicei partea superioară a tufei, lăstarii și frunzele crude, mai puțin rezistente la boli. Poate fi tratată ușor cu ajutorul fungicidelor specifice, în special cele pe bază de sulf și cu zeama bordeleza.

Petele ruginii și roșcate care apar pe dosul frunzelor sunt primul semn că trandafirul tău este atacat de rugină, o ciupercă greu de combătut. Ea atacă în special părțile verzi, frunzele și ramurile tinere, iar tufa va rămâne golașă, chiar dacă procesul de înflorire continuă. Taie lăstarii bolnavi și aplică imediat fungicide speciale pentru rugină.

Câteva reguli de bază pentru sănătatea trandafirilor

Taie ramurile din mijlocul tufelor, să circule aerul și să ajungă soarele la fiecare tulpină.

Îndepărtează imediat orice frunză sau lăstar afectat de boală.

Dă foc crengilor bolnave pe care le tai, să nu lași sporii ciupercilor să se răspândească la celelalte plante sănătoase din grădină.

Stropește tufele de trandafiri doar la bază, deoarece umezeala excesivă pe frunze poate favoriza apariția mucegaiurilor.

La primele semne de boală, aplică tratamente cu fungicide specifice pe care le poți achiziționa din magazinele de specialitate.

sursa foto: 123rf.com