Ca să venim în ajutorul tău cu idei inspiraționale, am pregătit mai jos câteva sfaturi și trucuri utile, ca să îți transformi locuința într-o oază de relaxare pentru tine și pentru cei care îți vor trece pragul.

Începe cu intrarea

Specialiștii în decorațiuni interioare de la de la houzz.com ne recomandă să începem cu intrarea, mai ales că este momentul în care invitații își fac prima impresie despre locuința ta. Folosește un iluminat cald și plăcut, pune pe perete o oglindă, un tablou sau chiar un ceas vintage de dimensiuni mari. În trecut, holul de la intrarea în casă avea rolul unei recepții, locul unde invitații așteptau să fie primiți în casă de către gazdă, așa că nu ezita să amplasezi în hol și o băncuță pe care să pui câteva perne.

Joacă-te cu texturile

Unul dintre cele mai simple trucuri pentru a crea o atmosferă primitoare este legat de modul în care te joci cu texturile din casă. Decorează casa cu lucruri și obiecte pufoase, așa cum sunt covoarele cu fir lung, pernele pe care le așezi pe canapea sau o pătură fină pentru fotoliu. În ceea ce privește podeaua și mobilierul, mergi pe ideea de lemn. Parchetul creează un decor mai puțin rigid decât gresia, iar atunci când alegi tipul de parchet potrivit, ține cont de faptul că plintele si accesoriile pentru parchet trebuie să se armonizeze cu întregul design interior.

Mai multe surse de lumină

Nu ar trebui să neglijezi deloc capacitatea luminii de a influența designul și atmosfera unei camere. Folosește lămpi cu lumină caldă în sufragerie, mai ales că acesta este locul unde petreci cel mai mult timp cu oaspeții. Lumina caldă creează acea atmosferă plăcută, îmbietoare și relaxantă. Poți opta pentru mai multe lămpi, de diferite dimensiuni, pe care să le amplasezi în mai multe locuri din cameră, astfel încât să obții o atmosferă intimă.

Folosește culorile potrivite

Nu mai e niciun secret faptul că diferitele tipuri de culori ne influențează starea de spirit și emoțiile, așa cum ne arată cei de la verywellmind.com într-un articol despre psihologia culorilor.  În timp ce nuanțele reci precum albastru, violet sau verde închis pot spori efectul vizual al unei camere, culorile în tonuri calde precum portocaliu, maro sau roșu creează un spațiu mult mai compact și, totodată, mai primitor.

Atenție la micile detalii

Obiecte precum câteva lumânări parfumate, o jucărie de pluș sau o carte uitată, așezată la locul potrivit pot face o mare diferență când vine vorba de atmosfera locuinței tale. Da, este normal să faci curățenie când vine cineva în vizită, însă ține cont de faptul că e în regulă să lași unele obiecte la vedere. O noptieră pe care ai uitat revista sau cartea citită aseară, lângă un pahar cu vin, poate avea un impact pozitiv, spre deosebire de un colț de cameră extrem de curat și organizat. Nu uita să așezi și câteva vaze sau ghivece cu flori prin casă.

Îți poți organiza casa după gustul tău, însă ține cont de detaliile care îți transforma locuința într-un loc plăcut și cu o atmosferă primitoare unde oricine ar vrea să stea.

Sursă foto: Shutterstock