CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Folosește câteva trucuri și teste simple și învață cum să testezi alimentele contrafăcute. Multe alimente de bază sunt contrafăcute, înmulțite cu apă, zahăr, zer, soluții din amidon și diverși înlocuitori care le intensifică gustul sau culoarea. De multe ori ne putem păcăli în magazine, deoarece nu este ușor să le verifici pe loc. În schimb, există câteva teste simple pe care le poți face acasă.

Brânza din ulei de palmier

Unele sortimente de brânză, în special cele ținute în zer, din care se scurge apoi multă apă, pot fi făcute din ulei de palmier cu diverse substanțe care imită gustul și consistența brânzeturilor.

Acasă le poți verifica ușor, dacă încerci să prăjești o bucată din această brânză. Dacă este contrafăcută, se topește efectiv în tigaie.

Cum verifici brânza cottage

Este o brânză cremoasă, ușoară și foarte gustoasă. Mulți o preferă la micul dejun în locul brânzeturilor tari. Dar unii producători adaugă amidon în ea să îi sporească volumul. Pentru a o verifica, pune o linguriță de brânză într-un bol, adaugă 2 – 3 picături de iod și, dacă devine albastră, înseamnă că este contrafăcută.

Cum să testezi alimentele: laptele dulce

Este unul din produsele cel mai des contrafăcute. Producătorii separă grăsimea pe care o folosesc pentru smântână și unt și adaugă diverse ingrediente pentru a rămâne laptele la fel de gustos. Iată cum să îl verifici!

Pune câteva linguri de lapte într-un pahar, adaugă puțin spirt și în câteva secunde trebuie să se coaguleze. Dacă îi ia mai mult timp să se coaguleze, înseamnă că au fost adăugate substanțe artificiale.

Cum faci diferența dintre unt și margarină?

Iată cum verifici banalul unt, în care unii producători adaugă și grăsimi vegetale, care se folosesc pentru margarină. Pune o linguriță de unt într-un pahar cu apă fierbinte.

Dacă este unt natural, se topește imediat și formează o crustă cremoasă deasupra apei. Dacă este contrafăcut cu grăsimi vegetale, nu se topește tot în apă și rămâne sub formă de bulgărași solizi.

Caviarul, prea scump ca să te păcălești

Pentru mulți dintre noi, caviarul este un produs de lux. Nu cumpăra niciodată mult și ai grijă să îl verifici. Pune o jumătate de linguriță de caviar în apă clocotită.

Dacă proteinele și grăsimile din icre se ridică la suprafața apei și formează o spumă albă, este un produs de calitate. Dacă încep să se topească în apa fierbinte, înseamnă că este contrafăcut, probabil din alge marine.

Vinul se testează cu praf de copt

Deși nu este cea mai sigură metodă să testezi alimentele și băuturile, praful de copt poate fi de folos când vrei să te convingi că bei un vin de calitate. Vinul poate fi făcut din prafuri cu extract de struguri și alte ingrediente care pot fi toxice pentru organism.

Pune o lingură de praf de copt pe o farfuriuță și toarnă câteva picături de vin. Dacă se colorează în albastru, înseamnă că vinul a fost obținut din struguri. Dacă praful de copt rămâne alb, este posibil ca vinul tău să fie contrafăcut.

Mierea, în topul alimentelor falsificate

Cu greu mai găsești azi miere naturală 100%, pentru că cei mai mulți producători adaugă în ea zahăr, melasă, ceaiuri îndulcite și aromate cu gust de tei sau gălbenele.

Cel mai rapid test presupune folosirea unui șervet de bucătărie alb din bumbac.

Pune miere pe șervet și întinde cu o linguriță. Apoi spală zona pătată. Dacă rămâne galbenă, e miere falsificată. Dacă mierea se dizolvă în apă și se curăță bine, șervetul rămânând alb, ai o miere de calitate bună.

Descoperă mai multe sfaturi pentru a verifica mierea!