Locuința ta trebuie să îți semene, să se armonizeze cu personalitatea ta și să te ajute să te simți mai bine acasă, oricât de obosit și stresat ai fi. Când ajungi acasă trebuie să ai sentimentul că aici este cel mai potrivit loc pentru tine, aici îți refaci forțele, aici uiți de griji și alungi stresul. Iar un maestru Feng Shui te poate ajuta să îți organizezi casa astfel încât să construiești în jurul tău cel mai potrivit spațiu pentru odihnă și relaxare, pentru armonie și echilibru.

Casa ta îți influențează starea de bine zi de zi. Dacă nu te odihnești deplin, dacă te simți blocată pe diferite planuri sau pur și simplu nu te regăsești atunci când ești acasă la tine, atunci poate fi recomandat să apelezi la un ”doctor al casei”, un specialist Feng Shui, recomandă imobiliare.ro

Cristina Groza, primul maestru acreditat de Asociația Internațională de Feng Shui în România și unul dintre cei patru maeștri Feng Shui creditați din Europa, a participat la cea mai recentă ediție a webinarului “Întreabă expertul” organizat de Imobiliare.ro și ne-a oferit câteva sfaturi practice care ne pot ajuta să trăim mai bine în propriile locuințe.

Ce face, de fapt, un specialist Feng Shui

Un maestru Feng Shui “consultă casa” printr-o metodă științifică și ne ajută să vedem dacă locuința are sau nu valențe bune din punct de vedere energetic.

“Un specialist pur și simplu măsoară, folosește o busolă, dar și calcule matematice exacte, aplică formule și obține un diagnostic al casei. În funcție de acest diagnostic își dă seama de ce vicii ascunse are un spațiu din perspectiva energetică. Dacă suntem norocoși, locuința poate avea o energie din start foarte bună. Ne dăm seama de acest lucru când ne simțim bine în casele noastre. Dacă abia așteptăm să plecăm de acasă sau dacă prietenii vin foarte scurt, se scuză și pleacă, atunci înseamnă că avem niște vicii cu spațiul în care locuim sau muncim”, a explicat Cristina Groza pentru site-ul Imobiliare.ro.

Chiar dacă nu poți urma toate principiile Feng Shui, poți să urmezi câteva sfaturi simple,  valabile în cele mai multe situații, care te pot ajuta cu siguranță să te simți mai bine acasă.

Evită culorile puternice!

“Feriți-vă de culorile foarte intense. În această știință (n.r. Feng Shui) fiecare culoare corespunde unei energii, așa că, dacă eu am o energie negativă și vin cu o culoare foarte intensă, s-ar putea să o activez mai mult”, a explicat Cristina Groza, care, de aproape 20 de ani, predă și aplică în consultanța profesională sistemele tradiționale Feng Shui și Ba Zi.

“Dacă nu puteți apela la un specialist în domeniu, less is more. Luați apartamente finisate în culori cât mai neutre. Alegeți alb, pasteluri sau poate un gri foarte deschis”, îi sfătuiește specialista și pe cei interesați să cumpere o locuință sau să se mute cu chirie.

Mobilierul sau aspectul estetic general al unei case sunt importante, dar mai important decât acestea este în opinia maestrului Feng Shui modul în care te simți într-o locuință. Recomandarea sa este ca atunci când mergi la o vizionare să încerci să petreci cât mai mult timp la acea proprietate. Este recomandat să revii chiar de două ori pentru a sta câteva ore în locuința respectivă. Așa îți vei da seama dacă te simți bine, dacă locuința are o energie bună, dacă te simți cu adevărat acasă în ea.

Evită grinzile!

Grinzile expuse la vedere sunt un element de decor dorit de mulți, dar care ne poate influența negativ, spune maestrul Feng Shui. “Estetic par intresante, dar din punct de vedere energetic nu sunt recomandate pentru că dau acea senzație de apăsare. (…) Este bine să ne ferim să stăm sub grindă. Dacă avem, de exemplu, patul sub o grindă transversală ori împingem patul sub grindă ori încercăm să punem un tavan fals”, ne-a explicat Cristina Groza.

Un efect similar îl pot avea și rafturile montate în camerele copiilor, pe perete, deasupra patului. Dacă nu poți schimba poziția patului, poți încerca să adaugi mai multe perne la capul patului pentru ca cei mici să nu mai doarmă direct sub rafturi, cu acea tensiune deasupra lor.

Atenție la ferestrele de mari dimensiuni!

O tendință în dezvoltările rezidențiale din ultimii ani este cea a suprafețelor vitrate mari. Ferestrele largi atrag lumina naturală, dar nu sunt neapărat recomandate în dormitor.

“Avem spații în casă care sunt de natură pasivă, cum sunt dormitoarele, și avem spații de natură activă, așa cum sunt zonele de zi. Ferestrele largi accentuează mai mult energia dinamică. Casa trebuie să fie un echilibru între energia dinamică și cea pasivă”, spune maestrul Feng ShuI.

Soluția în cazul acestor locuințe cu ferestre de mari dimensiuni în dormitor este una destul de simplă – utilizarea draperiilor sau a obloanelor pe timpul nopții.

Atenție la poziționarea oglinzilor!

Trebuie să acordăm o atenție deosebită așezării oglinzilor, în special în dormitor. “Oglinda este un obiect de tip pasiv, ea atrage imaginea în interiorul ei. În timpul somnului noi suntem pasivi. Dacă în timpul somnului ne mai reflectă și oglinda, acea pasivitate se dublează, iar excesul de yin poate să ducă la oboseală cronică și în timp chiar la anumite stări de boală. Este mai sănătos să nu avem o oglindă în dormitor care să ne reflecte în timpul somnului”, ne-a explicat Cristina Groza în cadrul webinarului “Întreabă expertul”.

Dacă avem totuși o oglindă montată, de exemplu, pe dressing care ne reflectă imaginea în timpul somnului, soluția pe care o avem este să o acoperim atunci când dormim. În cazul în care nu ai ales încă locul unde va sta oglinda sau ai posibilitatea de a o muta, atunci poți încerca să o așezi în partea laterală a patului.

Atenție la curățenie!

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine acasă este curățenia. În sine, curățenia lasă fluxul energetic să circule. În plus, ne ajută pe noi toți să ne simțim mai bine și să avem mintea mai limpede.

Curățenia și ordinea sunt importante atât pentru sănătate, pentru o stare de bine, dar și pentru a atrage o energie pozitivă în casă. Nu lăsa lucruri aruncate, împrăștiate pe podea, pe diverse rafturi și măsuțe. Încearcă să eviți să aduni vechituri fără valoare, obiecte defecte sau sparte. Acest lucru este împotriva regulilor Feng Shui. Fă ordine în dulapuri și sertare, chiar dacă tot ceea ce conțin nu este la vedere. Ordinea din casă este esențială pentru a lăsa energiile bune să circule liber și să te susțină!

Obiectele asociate cu regulile Feng Shui: simple superstiții

Plasarea unor obiecte decorative precum broasca norocoasă sau rațele mandarine în diverse zone ale casei pentru a atrage prosperitarea, respectiv fericirea în cuplu, este doar o superstiție, spune maestrul Feng Shui.

În lipsa unor informații corecte, există inclusiv persoane care confundă simbolurile asiatice cu reprezentări folosite în Feng Shui. O astfel de situație poate fi întâlnită des în cazul pisicii Maneki Neko, care este, de fapt, de origine japoneză.

“Știința Feng Shui se bazează 60%-70% pe schimbarea poziției mobilierului sau a destinației unui spațiu”, ne-a explicat Cristina Groza. “De ce are mai mult succes acest Feng Shui al superstițiilor cu care este foarte plină piața? Pentru că-ți promite rezultate rapide, cu 2 – 3 obiecte, pe când Feng Shuiul imperial poate să-ți ceară un efort destul de mare, dar care-ți schimbă într-adevăr lucrurile în viață”, a subliniat Cristina Groza pentru site-ul Imobiliare.ro

foto: Pexels.com