Calmul, blândețea și fermitatea te ajută să dresezi orice câine, dar cu un câine fricos, timid și sperios lucrurile se complică. Înainte de toate, trebuie să îi câștigi încrederea și pentru acest lucru ai nevoie de răbdare.

Nu țipa niciodată, nu te enerva, nu te grăbi în prezența lui. Fii calmă, atentă, lasă-i spațiu și ajută-l când nu are încredere să mănânce ceva sau când nu are curaj să vină în altă cameră după tine.

Așteaptă până când câinele se obișnuiște cu tine și casa ta, cu lucrurile din jur. Nu da muzica tare și nu îl grăbi să facă anumite lucruri, dacă vezi că îi este teamă.

Un orar echilibrat de activități

Petrece cât mai mult timp cu un câine fricos și încurajează-l. Nu îl abandona într-un colț de cameră, doar pentru că este speriat mereu!

În fiecare zi, trebuie să ai câteva perioade scurte pe care le petreci cu el, timp în care îi vorbești, îi duci jucării și încerci să îl mângâi doar pe spate, nu pe zonele sensibile precum capul sau burtica.

Rutina activităților pe care le faceți împreună îl ajută foarte mult să capete încredere în tine.

Nu încuraja comportamentul timid

Când câinele arată teamă și se retrage, nu îl încuraja! Nu îi vorbi, nu îl brusca. Ignoră-l câteva momente, apoi cheamă-l la tine.

Dacă arată curaj și vine, răsplătește-l cu un cuvânt bun, de genul ”Bravo! Vino aici!”, rostit pe un ton ferm, dar ușor afectuos. Îl poți răsplăti și cu o gustare crocantă pe placul lui.

Experiențele noi sunt utile pentru un câine fricos

Un câine fricos are nevoie să descopere lumea alături de tine. Din când în când, faceți ceva nou, dar care să se adapteze rutinei voastre. Spre exemplu, ieșiți la plimbare pe un traseu tot mai lung, în locuri în care nu a mai fost, mai zgomotoase.

Când prinde mai mult curaj pe stradă, mergeți în parcuri aglomerate, unde poate întâlni alți câini. Ține-l aproape de piciorul tău, protejează-l și încurajează-l să meargă liniștit pe lângă tine, chiar dacă aude alți câini lătrând. Cu ajutorul lesei și a comenzilor simple și ferme, câinele va învăța că tu ești conducătorul alpha și că se poate baza pe tine.

Caută un prieten cu un câine bine instruit

Un alt câine foarte bine dresat, calm și atent poate fi de ajutor pentru câinele tău fricos. La început, ține-l departe de câinii agitați, care aleargă mult și latră sau de câinii agresivi, cărora nu știe cum să le răspundă.

Alte sfaturi utile pentru un câine fricos

  • Nu îl lua în brațe, pentru că există riscul ca micul patruped să se simtă prins în capcană;
  • Nu lăsa persoanele necunoscute să se apropie de el, până nu își recapătă încrederea în oameni;
  • Nu te atinge de mâncarea lui când mănâncă. Și nici de apă. Nu îi lua hrana din față niciodată;
  • Evită gustările la începutul dresajului. Este mult mai bine să îl înveți comenzi scurte și clare pe care să le asculte, decât să îi dai ceva de ronțăit.