Cum să te cerți constructiv: Alege cu grijă momentul discuției

Este bine să te «cerți» atunci când ți-ai ales cu grijă momentul. În felul acesta, poți fi sigură că discuți cu calm.

Este o diferență mare între a reacționa și a acționa. Reacția este emoțională și nu lasă timp de gândire, dar acțiunea este planificată și emoționalul este trecut în plan secund. O reacție este însoțită de furie, de manifestări zgomotoase, în timp ce acțiunea presupune calm și urmărirea unui scop – acela de a remedia situația, iar nu neapărat de a ieși învingător în dispută. În plus, este bine ca certurile să fie purtate numai pe subiectul prezent, cel care a declanșat cearta și în niciun caz să nu se aducă în discuție evenimente din trecut.

Dacă partenerul tău este țâfnos din fire, atunci nu e bine să-i dai apă la moară răspunzându-i la provocări. Ar fi bine să începi o discuție cu potențial conflictual doar atunci când ai un motiv important. În acest fel, ajungi să te cerți constructiv.

Citește și: Pauza în relație. Când este cazul să iei o pauză în relație și cât ar trebui să dureze

Cum să te cerți constructiv: Învățați să comunicați

”Ambii soți ar fi bine să înceapă să exerseze empatia, comunicarea sinceră, ascultarea și înțelegerea celuilalt. Astfel, vor începe să ia mereu în considerare și punctul de vedere al celuilalt partener. Nu există o regulă prin care să stabilească în ce condiții se stabilește cine are dreptate și cine cedează. Cu toate acestea, cei doi pot ajunge să se cunoască mai bine. Astfel, vor ști ceea ce este mai important pentru fiecare. Vor încerca să se respecte mai mult. Vor lăsa de la ei atunci când există o chestiune foarte importantă pentru partener, dar fiind fermi în problemele importante pentru ei. O relație sănătoasă este vie și bazată pe comunicare sinceră, înțelegerea partenerului, sprijinirea lui, colaborare, încurajare, dar și pe definirea unor limite în unele domenii,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com