Florile de ciclamă sunt deosebit de elegante și frumoase, iar varietatea de culori este surprinzătoare. Pot fi albe, roz, mov, purpurii, roșii sau chiar în două culori, cu petale drepte sau franjurate.

Când le cumperi din florărie, sunt proaspete și viguroase, dar, de cele mai multe ori, când le aduci acasă, florile încep să se ofilească, iar frunzele se îngălbenesc.

Ciclamele sunt deosebit de frumoase, dar pentru a le menține sănătoase trebuie să cunoști câteva reguli esențiale de îngrijire.

Condițiile optime pentru florile de ciclamă

46536914 - cyclamen

Temperatura și umiditatea sunt factorii esențiali de care trebuie să ții cont când cumperi o ciclamă.

Această plantă provine din regiunile umede și răcoroase ale Mediteranei și ziua are nevoie de aproximativ 20°C, iar noaptea de 10°C. O temperatură prea ridicată provoacă ofilirea imediată a plantei. În iernile blânde este bine să stea la răcoare într-un balcon închis, unde are și suficientă lumină pentru a stimula înflorirea bobocilor.

Pe de altă parte, apa este la fel de importantă. Udă planta punând apa în farfuria ghiveciului și ai grijă ca pământul să fie mereu ușor umed. Dacă ciclama stă prea mult în pământ uscat, se ofilește și își pierde toate florile.

Cum revitalizezi o ciclamă ofilită

Dacă nu i-ai oferit de la bun început condițiile optime și ciclama ta s-a ofilit, așteaptă să se usuce pământul și să îi cadă toate florile. Apoi, scoate tuberculul din pământ și pregătește un nou ghiveci.

Ai grijă să pui un strat de pietriș fin la bază și pământ de flori amestecat cu turbă. Plantează tuberculul și udă moderat de-a lungul iernii.

Ține planta într-un loc răcoros, bine aerisit și luminat, iar la sfârșitul iernii, când apar frunzele noi, sporește cantitatea de apă.

!!! Un truc de la cultivatori

Când replantezi bulbul, partea superioară, unde vor apărea frunzele, trebuie lăsată la suprafața pământului.

sursa foto: 123rf.com