Dulceață parfumată din coji de pepene bine copt

În zilele călduroase vară, pepenele este un desert excelent. Savurezi miezul dulce și parfumat, dar de obicei arunci coaja. Ar fi bine să o păstrezi pe viitor și să tai cu grijă partea albă care este și ea dulce și parfumată. La un pepene roșu bine copt, partea albă de sub coaja verde este excelentă pentru dulceață. Se taie cubulețe foarte mici și, la 1 kilogram de cubulețe, se pune ½ litri de apă, 1 kg de zahăr, zeama de la o lămâie și esență de vanilie. Până găsești timp să prepari dulceața, poți păstra la congelator cojile de pepene adunate.

Cojile de banană, bune de pansament

Sunt foarte sănătoase și conțin un procent ridicat de antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului sau diabetului. În alte părți ale lumii, cojile de banană fierte și tocate mărunt sunt adăugate în diverse preparate cu legume. Pe de altă parte, cojile de banană pot fi folosite pe post de bandaje pentru zgârieturi și răni superficiale. De asemenea, poți da lustru hainelor din piele cu partea interioară a unei coji de banană.

Diferite utilizări pentru cojile de lămâie

Păstrează cojile de lămâie bine coapte, spală-le bine și masează cu ele zonele iritate sau pătate ale tenului. Cojile conțin un procent ridicat dintr-o enzimă care albește pielea și o face mai catifelată. Pe de altă parte, trebuie să știi că sunt și deosebit de nutritive, datorită mineralelor, a vitaminei C și a fibrelor pe care le conțin. Din cojile de lămâie poți face dulceață sau ceai.

Cojile de lămâie sau de portocale alungă mirosurile neplăcute din debara sau din frigider, împrospătează aerul în casă și ține țânțarii departe. Nu arunca la gunoi cojile de lămâie, chiar dacă nu le folosești la prăjituri, le poți toca mărunt și le poți adăuga în uleiul de măsline sau în vin, ca să capete un parfum deosebit.

foto: 123rf.com