Cele mai multe branduri de ciocolată din supermarket oferă tablete de o calitate modestă. Adevărata ciocolată de calitate trebuie să conțină cacao de calitate, dar mai ales unt de cacao superior pentru a avea un gust deosebit. Acesta este de fapt ingredientul cheie care deosebește ciocolata fină de tabletele făcute numai din pudră de cacao și diverse ingrediente care imită aroma de cacao.

Ce trebuie să citești pe etichetă

Dacă vrei să cumperi o ciocolată de calitate, urmărește cu atenție ingredientele. Cu cât procentul de cacao și de unt de cacao este mai ridicat, cu atât va fi o ciocolată fină și superioară la gust.

Evită tabletele care au prea mult lapte praf și prea mult zahăr. Iar dacă vezi o listă lungă de ingrediente care sună ca elementele chimice din tabelul lui Mendeleev, mai bine nu mai cumperi!

Pentru adevărații cunoscători, ciocolata neagră este cea mai bună, iar aceasta trebuie să fie făcută doar din cacao, unt de cacao, vanilie, lecitină și foarte puțin zahăr.

Verifică data expirării

Cu cât este mai proaspătă ciocolata, cu atât va fi mai bună! Cu timpul, ciocolata care conține grăsimile specifice pudrei de cacao își pierde din gust și din aromă sau râncezește.

Ciocolata neagră și amăruie se poate consuma la 1 an de la data fabricației, pe când ciocolata care conține lapte trebuie consumată cel mult în 6 luni de la fabricație.

Mirosul și textura sunt importante la o ciocolată de calitate

Cu cât miroase mai puternic și mai plăcut a cacao, cu atât îți indică faptul că este o ciocolată bună. De asemenea, o ciocolată de calitate are suprafața netedă și lucioasă, fără asperități, fără bule de aer sau urme albe de zahăr pe deasupra.

Când rupi o bucățică de ciocolată în două, trebuie să pocnească și să rămână o urmă fină și aproape dreaptă acolo unde s-a rupt. Dacă ciocolata se îndoaie și se rupe în bucățele mai mici, aceea este o ciocolată de calitate inferioară.

Gustul este inconfundabil

Dacă îți cumperi o ciocolată bună, aceasta are un gust profund de cacao și aroma specifică a acestei pudre. Ea începe să se topească imediat în gură și lasă în urma ei un gust catifelat și onctuos. Nu trebuie să simți nimic granulat, nu trebuie să simți miros sau gust de lapte praf.

Excepție fac tabletele cu creme de fructe sau diverse arome, unde nu mai poți simți gustul specific al ciocolatei. Dar aceste tablete, în general, au un procent scăzut de cacao și de unt de cacao și sunt de o calitate inferioară față de ciocolata neagră cu adevărat bună!

  • Daca te pasioneaza, vezi cele mai interesante curiozitati despre ciocolata!
  • sursa foto: 123rf.com