Mătasea naturală este deosebit de fină. Iubitorii acestui material o compară adesea cu petalele unui trandafir. Dar pe piață au apărut și alte materiale care sunt aproape la fel de fine și de fluide precum mătasea, însă sunt artificiale, se deteriorează ușor și transpiri în ele vara. Iată cum să recunoști mătasea naturală bună și să ocolești materialele ieftine.

Cum se simte mătasea naturală la atingere

Când vrei să îți cumperi o rochie de calitate, din mătase, freacă ușor între degete materialul. În câteva secunde ar trebui să simți o căldură ușoară, pentru că mătasea naturală preia căldura degetelor tale și o sporește prin frecare. Un material sintetic nu preia căldura la fel de bine ca mătasea. În al doilea rând, mătasea foșnește ușor, ca atunci când calci pe zăpada neatinsă.

Fă testul verighetei

Mătasea naturală este fluidă, iar dacă vrei să o treci prin interiorul unui inel, aceasta se va plia ușor și va aluneca imediat, oricât de mic ar fi inelul. De obicei, se face testul cu verigheta și este destul de eficient. Spre deosebire de mătase, un material sintetic se va încreți și va face tot felul de cute și falduri și nu va aluneca fluid prin circumferința îngustă a unui inel.

Privește cu atenție luciul materialului

Mătasea naturală lucește într-un mod deosebit, caracteristic. Când o privești în lumina naturală, din mai multe unghiuri, îți dă impresia că își schimbă culoarea în funcție de cum pică lumina. În schimb, mătasea artificială are un luciu albicios, care rămâne neschimbat, indiferent din ce unghi privești materialul.

Testul cu bricheta

Dacă poți desprinde câteva fire din material, dă-le foc cu o brichetă și cu mare atenție. Mătasea naturală arde ușor, miroase aproape ca firele de păr arse și lasă în urmă cenușă. Dacă este mătase artificială, aceasta miroase a plastic, nu lasă cenușă, firele se contorsionează și se topesc și continuă să mai ardă o secundă sau două după ce ai stins flacăra.