Conservele expirate sau deterioarate sunt un adevărat pericol pentru sănătate. De la masă, poți ajunge direct la secția de terapie intensivă, deoarece unele dintre ele pot conține toxine puternice și bacterii agresive precum toxina botulinică.

De cele mai multe ori, pe cutiile cu pește, carne sau legume scrie doar ”a se consuma de preferință înainte de… 2020”, spre exemplu. Producătorul îți lasă posibilitatea de a consuma conserva și după anul 2020, dar tu trebuie să verifici dacă a fost păstrată în condiții optime între timp.

Cum verifici conservele expirate

Există riscul ca unii producători să falsifice termenul de expirare, dar dacă faci cumpărături în magazinele de încredere, cu marfă verificată, nu ar trebui să ai surprize neplăcute. Cu toate acestea, este bine să știi că cel mai clar indiciu că a expirat conserva respectivă este cutia bombată. În interiorul ei se produc diverse procese chimice care pot produce gaze și de aici aspectul bombat.

De asemenea, verifică bine conservele să nu fie tăiate sau deteriorate, sparte sau înțepate. Conservele pot fi deteriorate la transport sau pot fi ținute în soare sau lângă surse puternice de căldură și conținutul se degradează imediat.

Conservele expirate fâsâie când sunt deschise și au un miros neplăcut, înțepător sau acru. La deschidere, poate țâșni din ele un lichid cu o culoare incertă, semn că a fost infestat cu diverse bacterii și a stat sub presiune.

Cum se păstrează corect conservele

Verifică termenul de expirare când le cumperi și ferește-te, totuși, de conservele care nu au o dată certă de expirare. Conservele pe care este semnalat faptul că pot fi consumate în 5 sau 7 ani sunt destul de dubioase, mai ales dacă nu au data fabricației înscrisă pe ambalaj.

Acasă, păstrează conservele într-un spațiu întunecat și răcoros, departe de orice sursă de căldură, cuptor sau calorifer. Nu este bine nici să le ții la frigider, pentru că diferența de temperatură poate afecta ambalajul și conținutul. Cel mai bine se păstrează într-o cămară răcoroasă.

foto: 123rf.com