Când se instalează halitoza sau respirația urât mirositoare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici gingiile și dinții animalului. Inflamațiile, punctele purulente și cariile se pot observa și cu ochiul liber, dacă te poți uita în gura lui. În cazul în care îți este teamă să nu te muște, este bine să apelezi la veterinar.

Cel mai adesea, halitoza este provocată de tartru sau de infecțiile gingiilor, iar câinii de talie mică, precum și câinii sau pisicile mai bătrâne sunt predispuse la aceste afecțiuni.

Respirația urât mirositoare poate fi dată de probleme gastrice

În cazul în care la nivelul gingiilor nu se observă nicio schimbare, respirația grea poate avea drept cauze probleme gastrice, afecțiuni ale plămânilor și ale căilor respiratorii. Medicul veterinar este cel mai în măsură să depisteze cauza după ce efectuează analizele necesare.

Nu trata animalele de companie după ureche și după presupuneri și nici nu folosi medicamentele de uz uman. Concentrațiile și substanțele active pot fi cu totul diferite față de cele veterinare și îi poți face mai mult rău.

Cum poți preveni apariția mirosului fetid

Mulți stăpâni consideră că respirația neplăcută a pisicii sau a câinelui este ceva normal, mai ales de la o vârstă, dar aceasta nu trebuie să apară dacă animalul este sănătos și este hrănit potrivit rasei și greutății sale.

Încearcă să periezi dinții animalului cu o pastă de dinți specială sau cu bicarbonat de sodiu. Ar fi bine să îl înveți de mic să accepte spălatul pe dinți și îți va fi mai ușor.

Cumpără-i jucării special concepute pentru masarea gingiilor și prevenirea tartrului. Și câinilor și pisicilor le place să roadă și nu vor ocoli aceste jucării.

Încearcă să îi dai un ceai de mușețel și sunătoare, ușor îndulcit cu miere, dacă este cazul, în cazul în care halitoza are drept cauze probleme digestive trecătoare.

sursa foto: 123rf.com