Tofu proaspăt este moale, ca o budincă fină, și se comercializează în apă. Tot tofu proaspăt poate fi și tare, bine scurs de apă, de consistența unui piept de pui fiert, și poate fi folosit în loc de carne.
În magazine poți găsi și tofu procesat, adică fermentat sau murat, cu diverse arome sau prăjit.
Dacă îți place deja, iată cum să pregătești tofu în diverse variante, ca să obții preparate delicioase în Postul Mare.
Cum să pregătești tofu în funcție de fermitatea lui
Tofu moale și catifelat, ca o budincă, poate fi folosit la cremele pentru prăjituri și tarte de post, în loc de crema obișnuită de brânză. Gustul lui se combină cu ciocolată, cacao sau fructe ușor acide precum zmeura sau fructele de pădure.
Bucățile mai tari de tofu pot fi marinate câteva ore în ulei de măsline, zeamă de lămâie și diverse plante aromatice după gust. Cu ele poți pregăti apoi salate cu legume proaspete sau le poți folosi pentru sandviciuri.
Tofu proaspăt tare poate fi tăiat și prăjit câteva minute în ulei de floarea soarelui pentru a fi servit împreună cu o garnitură de orez sau de legume la tigaie.
Din tofu bine scurs de apă și dat pe răzătoare se pot face chifteluțe cu legume pe care le fierbi înainte, pentru a le putea modela ușor.
Tofu marinat poate fi folosit la sandviciuri, la pizza sau pe grătar, după ce este bine scurs de apă.
Poți pregăti și gustări crocante și sărate din tofu, dacă îl tai bastonașe subțiri și le presari cu diverse condimente și sare, apoi le prăjești fără ulei în tigaie câteva minute.
Dacă ții post în această perioadă, inspiră-te din rețetele noastre gustoase!
sursa foto: Shutterstock