CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aroma de lămâie este iubită în tot felul de combinații, mai ales cu prăjituri, budinci sau băuturi răcoritoare și ceaiuri. De la bunici am învățat să dăm pe răzătoare coaja de lămâie și să o păstrăm la borcan cu puțin zahăr.

Însă, în câteva săptămâni, se înmoaie și începe să mucegăiască. Cea mai bună metodă de conservare a cojilor parfumate este să le deshidratezi și le vei avea aproape un an de zile.

Cum să faci cât mai simplu coaja de lămâie uscată

În loc să cumperi esențe de lămâie sintetice, mai bine îți faci singură coajă de lămâie deshidratată și o poți folosi un an întreg. Trebuie doar să cumperi lămâi din culturi organice, care nu au fost stropite cu pesticide, iar acestea încep să se găsească tot mai des în supermarketuri.

Spală bine lămâile, șterge-le cu un șervețel de hârtie și folosește cuțitul pentru a tăia felii subțiri de coajă. Trebuie să tai doar partea galbenă și cât mai puțin din partea albă, deoarece aceasta conține multă apă și ulei eteric și se usucă foarte greu.

Ulterior, cojile se pun pe hârtie de copt, în tavă, la foc mic la cuptor, până se usucă foarte bine. Apoi se mărunțesc la robot și se depozitează, fără zahăr sau alți conservanți, în borcane mici, închise ermetic.

La ce poți folosi coaja de lămâie deshidratată

Păstrată în borcane, coaja aceasta uscată își menține aroma puternică și poate fi folosită deopotrivă la preparatele dulci, precum și la băuturi, ceaiuri sau preparate sărate.

Poți folosi coaja de lămâie mărunțită în combinație cu sare și condimente uscate, amestecate cu ulei și oțet pentru o marinată deosebit de gustoasă la carnea de pui sau de curcan.

De asemenea, poate fi folosită la sosurile de salate, bine frecată cu oțet de mere, ulei sau cu suc de roșii și diverse alte condimente. Dar poate fi de ajutor și pentru ten, deoarece în combinație cu zahăr și ulei din sâmburi de struguri poți obține un scrub foarte fin și eficient.

foto: 123rf.com