Perele proaspete pot fi păstrate aproape două luni în condiții optime. Cultivatorii au diverse metode să le mențină sănătoase și bune de consum tot sezonul rece și le găsim la vânzare chiar și de Crăciun. Iată cum trebuie să le păstrezi acasă, dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare de pere.

Cele mai bune condiții de depozitare pentru perele proaspete

Dacă ai găsit o sursă bună de pere și vrei să cumperi câteva kilograme, trebuie să ai și acasă condiții bune de păstrare.

Un balcon bine aerisit și rece este cea mai bună soluție, dacă locuiești la bloc. Iar dacă locuiești la casă și ai o magazie rece pentru conserve, este și mai ușor să le păstrezi câteva săptămâni.

Ține minte că perele proaspete se strică cel mai ușor din cauza:

  • Soarelui
  • Luminii puternice
  • Căldurii
  • Umezelii

Perele și merele fac parte din puține fructe autohtone rezistente iarna, dar trebuie ferite de căldură și umezeală.

Foi de ziar

Învelește perele în foi de ziare, lasă-le să respire în ambalaj în partea codiței și pune-le în lădițe de lemn cu codițele în sus. Depozitează lădițele în balcon, la semiîntuneric sau în magazie.

Hârtie cerată

Cumpără hârtie cerată și folosește-o în loc de ziar. Este mai bună, mai curată și menține mai bine fructele, chiar dacă este puțin mai scumpă. În hârtie cerată, perele pot fi păstrate cel puțin 40 – 50 de zile la rece, la temperaturi de cel mult 5 – 6 grade Celsius.

Coșuri împletite sau perforate

Perele proaspete mai pot fi ținute în coșuri din nuiele sau din metal perforat, cu șervețele de hârtie între ele, să nu se atingă. Coșurile trebuie păstrate într-un spațiu rece din casă și cât mai puțin luminat. Hârtia absoarbe umezeala și menține coaja fructelor uscată și sănătoasă. În coșuri, perele proaspete vor rezista cel puțin 3 săptămâni. Trebuie verificate periodic, să nu apară pete și mucegai.

Perele proaspete nu au nevoie de frigider

Iarna, dacă ai un balcon rece sau o cameră rece în care nu stă nimeni, perele și merele pot fi ținute acolo și nu este nevoie să le pui la frigider. De altfel, în frigider este multă umezeală și fructele nu rezistă mai mult de o săptămână sau două.