Înălbitorii din comerț fac minuni cu perdelele albe la primele spălări, dar cu timpul atacă fibra materialelor și le deteriorează.

Majoritatea perdelelor sunt fabricate din materiale plastice, care se îngălbenesc dacă sunt spălate de mai multe ori cu detergenți pe bază de înălbitori.

Pe de altă parte, căldura, praful și fumul de țigară contribuie și ele la deteriorarea perdelelor, iar acestea capătă o nuanță cenușie de care scapi cu greu. Dar nu este imposibil!

Dacă vrei să îți păstrezi perdelele albe ca atunci când le-ai cumpărat, este mult mai bine să folosești soluții naturale de albit, cât mai puțin toxice.

Cum să faci perdelele albe ca la început

Dacă perdelele tale au căpătat o nuanță gălbuie sau cenușie, lasă-le peste noapte la înmuiat într-o soluție din formată din 3 litri de apă rece și jumătate de ceșcuță de sare.

A doua zi, le poți spăla cu un detergent delicat, iar după ce se vor usca, vei vedea diferența surprinzătoare.

Pentru perdelele înnegrite de fumul de țigară, adaugă în detergentul cu care le speli și câteva linguri de bicarbonat de sodiu, apoi lasă-le să se usuce la soare.

În cazul în care situația este destul de gravă, poți apela la un truc mai puțin obișnuit: cumpără două tablete efervescente pentru curățarea aparatului dentar, dizolvă-le în doi litri de apă și lasă perdelele să se înmoaie peste noapte.

Aceste tablete dau o ușoară tentă albastră apei, ceea ce accentuează culoarea albă a perdelelor, după ce se usucă.

Mai poți folosi și apă oxigenată, dar trebuie să cumperi cel puțin 2 litri pentru a lăsa perdelele albe la înmuiat peste noapte.

Un truc de la gospodinele talentate

Cea mai rapidă metodă de a usca și călca perdelele în același timp

Poți usca și călca perdelele în același timp, fără să mai folosești fierul de călcat, fără să mai pierzi o jumătate de oră cu ele și să consumi curent electric.

Uite cât este de simplu!

După ce ai clătit bine perdelele albe, lasă-le să se scurgă aproximativ 2 ore în cadă sau pe balcon, la umbră.

Întinde un prosop mare de plajă pe pat, împăturește cât mai ordonat și neted perdeaua și întinde-o peste prosop.

Apoi rulează prosopul ca pe o clătită și presează ușor ca să fie absorbită umezeala.

Agață perdeaua la geam, în locul ei obișnuit, și se va usca cât mai bine întinsă, ca și cum tocmai ai călcat-o.

Dacă vrei să îți păstrezi lenjeria și hainele cât mai curate și în bună stare, află cum te ajută sarea!

sursa foto: 123rf.com