Fie că îți place să îți faci provizii din timp, fie că îți rămân gălbenușuri sau albușuri nefolosite de la alte preparate, trebuie să știi că poți ține ouăle în congelator mai mult timp. Dar trebuie să cunoști câteva trucuri simple, pentru că altfel se vor transforma într-un fel de pastă aproape imposibil de folosit, când le dezgheți.

Folosește tăvițele pentru gheață

Poți păstra aproape un an ouăle în congelator, în tăvițele pentru gheață. Presară puțină sare în tăviță și sparge ouăle, punând unul câte unul cu tot cu gălbenușuri în spațiile pentru cuburi. Ulterior, poți decongela doar atâtea ouă câte ai nevoie pentru o omletă sau pentru un aluat la care folosești ouă întregi.

Cel mai bine se păstrează ouăle în congelator separate

Dacă ai folosit gălbenușurile pentru maioneză, adună albușurile la un loc, adaugă un praf de sare și pune-le într-o pungă la congelator. Albușurile pot fi decongelate peste câteva luni pentru a le folosi la prăjituri, la aluaturi sau la omletă.

Gălbenușurile, în schimb, nu pot fi congelate ca atare, deoarece când le vei dezgheța se vor transforma într-un gel greu de folosit. Mai bine le freci cu puțin zahăr și apoi le congelezi într-o pungă pentru aluaturile dulci. Sau le poți mixa cu puțină sare pentru preparatele sărate. Este important la gălbenușuri să adaugi ori sare, ori zahăr și să scrii pe pungă ce ai folosit, să nu le încurci.

Gălbenușurile mai pot fi păstrate la congelator și dacă sunt fierte tari, dar fără albușuri. Ele pot fi decongelate pentru a fi folosite la diverse umpluturi cu carne sau legume. Albușurile fierte nu se pot păstra la congelator, deoarece capătă consistența unui cauciuc moale și nu mai sunt plăcute la gust.

sursa foto: 123rf.com