Apa îmbuteliată microbiologic pură își păstrează proprietățile un an de zile, dacă nu este desfăcută și dacă este depozitată în condițiile optime. Producătorii de apă minerală menționează întotdeauna data expirării direct pe sticle sau pe etichete. Dar, daca ții sticlele în bucătărie, unde este cald și umed, sau dacă le ții în plin soare, nimeni nu îți mai garantează că apa respectivă mai este bună de băut. Și iată de ce!

Cum trebuie depozitată apa îmbuteliată

Un adult poate consuma în medie doi, trei litri de apă pe zi, iar românilor le place să cumpere apa îmbuteliată cu baxurile. Este mult mai eficient să cumperi o cantitate mare și să o ai la îndemână în casă, dar ai grijă cum o păstrezi.

Minerală sau plată, apa îmbuteliată trebuie păstrată într-un loc slab luminat, cum ar fi o debara sau o cămară răcoroasă. Dacă e păstrată săptămâni întregi în balcon, spre exemplu, lumina poate favoriza apariția unor alge microscopice, deoarece plasticul este permeabil.

Și tot din cauza plasticului, prin care pot trece diverse substanțe, sticlele de apă nu trebuie ținute lângă substanțe volatile precum gazul, vopseaua, detergenții care emană vapori toxici. Aceștia pătrund prin sticlele de plastic, iar după câteva săptămâni apa nu mai este pură și sănătoasă.

Sticlele cu apă nu se țin niciodată în soare

Temperatura la care păstrezi apa îmbuteliată nu trebuie să treacă de 20 de grade Celsius. Sticlele nu trebuie ținute în soare sau în spații încălzite, lângă calorifere, sobe sau cuptor. Pe măsură ce se încălzește plasticul, acesta emană substanțe nocive, unele dintre ele cancerigene precum bisfenolul.

Vara, sticlele din plastic cu apă nu se lasă în mașină unde se încinge atmosfera rapid, iar plasticul se supraîncălzește. În sezonul cald, apa se păstrează la rece sau în recipiente de sticlă, pentru a fi sigură că rămâne curată și proaspătă.

Verifică simbolurile de la baza sticlelor

Plasticul din care sunt făcute sticlele trebuie să aibă o calitate ridicată pentru a fi sigur. Cele mai sigure sticle sunt cele marcate cu HDPE sau cu #2, simbol pentru reciclare. De asemenea, sunt mai sigure sticlele marcate cu LDPE 4 sau PP5, adică polipropilena. În general, codurile de reciclare 1 și 2 sunt mai sigure decât 3,4 sau 5.

Află cele mai interesante curiozitati despre apa. Știai că apa trebuie consumată la o temperatură de circa 5 grade?

sursa foto: 123rf.com